Nu skal hospitalsafdeling under tilsyn: Var tilbageholdende med antibiotika til 16-årig - men tilbød det til personalet

Styrelsen for Patientsikkerhed vil nu have Herlev Hospitals børne- og ungeafdeling under opsyn, da det er kommet frem, at hospitalet tilbød antibiotika til personalet, men holdt igen med at give det til meningitissyg 16-årig.

Arkivbillede af Herlev Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Styrelsen for Patientsikkerhed rejser nu en tilsynssag mod børne- og ungeafdelingen på Herlev Hospital. Det sker efter en episode for halvandet år siden, hvor den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund døde af meningitis efter fejl i behandlingen på børne- og ungeafdelingen på hospitalet.

En undersøgelse foretaget af styrelsen viser nemlig, at mens personalet holdt igen med at give den 16-årige antibiotika, så tilbød hospitalet det gerne til eget personale som en forebyggende foranstaltning for at undgå meningitis. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til DR.

»Personalet fik antibiotika. Mathias fik ikke noget. Hvad er det for noget? Det er jo grotesk!« sådan siger Niels Boje Lund til DR. Han er far til den nu afdøde Mathias Baadsgaard-Lund.

Lægelige eksperter har efterfølgende konkluderet, at den 16-årige dreng ville have haft større chance for at overleve, hvis lægerne på Herlev Hospital havde givet ham antibiotika langt tidligere. Men der gik fem timer fra opkaldet til 112 til Mathias Baadsgaard-Lund fik antibiotika.

Derfor kritiserer tilsynschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Petri nu hospitalets beslutning:

»Det er jo den totalt omvendte verden. Den syge patient, som kommer med klassiske symptomer på meningokoksygdom (smitsom meningitis, red.) får ikke penicillin, hvorimod det raske personale, som absolut ikke skal have penicillin, bliver behandlet,« siger hun til DR og understreger, at det ikke er normal praksis at give forebyggende penicillin til personalet.

Men vicedirektør på Herlev Hospita, Jan Toftholm er uenig i den anklage:

»Det er ikke i strid med reglerne, og det er ikke uden medicinsk grund. Og det kan jeg begrunde i, at når vi har frontpersonale, der indimellem bliver udsat for infektionssygdomme, så er der nogle regler, og det er nogle embedslægen har lavet,« siger han til DR.

Derfor finder Herlev Hospitals børne- og ungeafdeling det heller ikke logisk, at de fremover skal give antibiotika til patienter med symptomer på meningitis, selv om styrelsen har kritiseret deres sparsomme brug af antibiotika ved mistanke om meningitis. Hospitalet mener derimod, at »en meget stor gruppe patienter unødigt vil få anlagt drop og få antibiotika.«

Afdeling under tilsyn

Styrelsen for Patientsikkerhed vil dog sørge for, at samme fejl ikke sker igen, og derfor er der rejst en tilsynssag mod Herlev Hospital, hvor man skal forklare, hvordan behandlingen af den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund kunne gå galt. Derudover skal hospitalet redegøre for, hvordan man vil undgå, at samme fejl sker igen.

Samtidig har Region Hovedstaden sat gang i en ny stor analyse, der skal undersøge, hvordan behandlingen af meningitis og meningokoksygdom kan styrkes generelt.

»Vi vil og skal gøre alt, hvad vi kan, for at blive bedre til at håndtere denne frygtelige sygdom. Derfor er det helt naturligt, at vi laver en bredere analyse af området, så vi ruster os bedst muligt. Det er utroligt vigtigt, at vi lærer af vores erfaringer,« siger regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.