Nu skal højesteret tage stilling til, om LTF-leder skal smides ud af landet

Sagen om trusler mod en politibetjent, der blev fremsat af en bandeleder, skal nu for Højesteret.

En sag om trusler mod en politibetjent, der blev afsendt af en bandeleder, skal nu for Højesteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF

Procesbevillingsnævnet har givet tilladelse til, at sagen mod lederen af banden Loyal To Familia (LTF) kan afprøves ved Højesteret. Det oplyser Shuaib Khans forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen.

Såvel Københavns Byret som Østre Landsret har afvist anklagemyndighedens krav om at udvise Shuaib Khan til hjemlandet Pakistan, men Rigsadvokaten havde søgt om at få en tredje behandling af straffesagen i retssystemet .

Michael Juul Eriksen fortæller, at anklagemyndigheden altid får en sag for Højesteret, hvis man ønsker det. Derfor er det heller ikke overraskende, siger han:

»Dommene i både byretten og landsretten har jo været ret klare på, at min klient ikke kan udvises. Vi var alligevel godt klar over, at det ville ske.«

»Jeg tror, at der sidder nogen i anklagemyndigheden, der er bange for at være den, der tager ansvaret for at stoppe den her sag, fordi der har været så meget presse og politisk interesse omkring den,« siger Michael Juul Eriksen.

Hos Rigsadvokaten havde man fredag ikke mulighed for at kommentere Michael Juul Eriksens kritik i et interview.

Men 15. marts, da Rigsadvokaten søgte Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe dommen for Højesteret, sagde rigsadvokat Jan Reckendorff, at Højesteret skal kigge på, »om denne sag er dråben, der får bægeret til at flyde over«.

»Det skyldes, at sagen ikke handler om en enkelt lovovertrædelse. Den handler om en udenlandsk statsborger, der flere gange er dømt for alvorlig voldskriminalitet, men som alligevel fortsætter, selv når han er blevet betinget udvist og idømt langvarige fængselsstraffe,« sagde den dengang konstitueret rigsadvokat, Jan Reckendorff.

Reckendorff er senere blevet udnævnt til rigsadvokat.

Episoden, der risikerer at koste Khan tilværelsen i Danmark, fandt sted i forbindelse med en visitation af en gruppe bandefolk på Nørrebro sidste sommer.

»Husk hans ansigt,« skal Khan have sagt til de øvrige bandefolk, inden han henvendte sig direkte til betjenten:

»Det kan godt være, at du kan huske vores ansigter, men vi kan også huske dig. Pas på din ryg,« skal Khan have sagt.

Episoden fandt sted, mens LTF var i konflikt med grupperingen Brothas fra Mjølnerparken. En konflikt, der i høj grad udspillede sig i det åbne byrum på Nørrebro og i Københavns Nordvestkvarter.

Politiet registrerede således 34 skyderier relateret konflikten i sidste halvdel af 2017. Flere gange blev tilfældige forbipasserende ramt.

Shuaib Khan har i et interview med Berlingske sidste sommer fortalt, at han er leder og grundlægger af LTF. Han hævdede i den forbindelse, at der ikke er nogen, »der begår kriminalitet i vores broderskabs navn«, men at det er enkelte brodne kar i gruppen, der står bag kriminelle handlinger. En udlægning som politiet er lodret uenig i.

Shuaib Khan blev ved de to første retsinstanser kendt skyldig i at have truet en betjent. I landsretten fik han 60 dages betinget fængsel. I Højesteret er det kun straffen, der skal vurderes.

»Vi finder vores sag meget, meget sikker, så det tager min klient helt roligt,« lyder det fra Michael Juul Eriksen.

Ifølge Berlingskes oplysninger opholder Shuaib Khan sig i udlandet. Inden udrejsen nåede han at klage over politiet, fordi han var utilfreds med, at ordensmagten fulgte ham »konstant«. Han dukkede heller ikke op, da Østre Landsret behandlede hans sag i marts.