Nu skal han være lærer igen

Per Bregengaard, Enhedslisten, forlader efter kritik Borgerrepræsentationen.

8. februar forlader Per Bregengaard Københavns Rådhus efter næsten 20 år i Borgerrepræsentationen. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

I 1994 modtog Per Bregengaard Københavns Kommunal-Assistentforenings pris for Forståelsen af Københavns Kommunes Økonomi«. Den prisbelønnede økonomiske indsigt rakte ikke ind i skoleborgmesterkontoret, hvor Per Bregengaard residerede fra 1998 til 2006 og oparbejdede det underskud, der nu svier til ham.

Folk tæt på den 56-årige Per Bregengaard ved, at han ked af sin sortie fra Københavns Rådhus. Kniven menes ført af hans eget parti Enhedslisten, som ikke skal have noget af at lægge sig ud med kommunens lærerkorps. Og som har svært ved at bære, at Bregengaard kom for skade at snige sine to børn ind i kommunale stillinger.

Godtroende og naiv med et akademisk forhold til tal er prædikater, der hænger ved manden, som generøst øste ud til specialundervisning, og som tillod sig at stole på sine topembedmænd og kommunens revision i sagen om rodet og underskuddet i skoleforvaltningen.

Fejlen ved ham er, at han tror det bedste om folk. De kan rende om hjørner med ham, hedder det. Når det er sagt, roses han for at kunne sin politik og sin evne til at læse indenad på de tunge sager. Han er stædig, når det stikker ham, men også kompromissets mand, som gerne tager selv borgerlige politikere til sit røde hjerte. Et så omsorgsfuldt og kærligt gemyt, at han ligefrem sender god bedring-kort til sygdomsramte politiske modstandere. Han går for at være et godt menneske.

Per Bregengaards levned står beskrevet over en god spalte i Blå Bog. Heri pointerer lektorsønnen og græsroden fra Nørrebros Beboeraktion, at han startede sin akademiske løbebane som messemand. Efter at have været med til slaget om Byggeren debuterede han i 1988 i Borgerrepræsentationen for VS.

Per Bregengaard, som holder venstrefløjsuniformen, skovmandsskjorte, runde briller og sandaler i hævd og bestiger cyklen frem for borgmesterbilen, beskrives som en flittig mand »ud over al rimelighed«. Når han ikke tyrede lovstof og dokumenter, skrev han skole-, lære- og børnebøger, bl.a. »Grabberne væk fra Byggeren« og »Vinger og Rødder - Jorden rundt med Familien« om jordomrejsen med kone og børn. Lige nu arbejder Per Bregengaard som børnehaveklasseassistent på Sortedamskolen på Østerbro. Efter sommerferien genoptager han sit gamle job på Køge Gymnasium. Efter at have måttet undvære sin orlovsramte historie- og samfundslærer en halv snes år, glæder hans rektor sig til at se ham igen. »Han er en enormt dygtig lærer, der kan sine fag og forstår at omgås sine elever,« siger han.