Nu ringer klokken ind

Første skoledag. På Hareskov Skole i Bagsværd blev 71 nye elever budt velkommen i skolens børnehaveklasser.

Første skoledag for børnehaveklasserne i Hareskov Skole ved Værløse. Foto: Linda Henriksen. Fold sammen
Læs mere

Betuttede piger klædt i alle former for rød postkasserød, pink, lyserød, rosa, med ligeså enorme lyserøde skoletasker og seje drenge med strithår, overføringstatoveringer på armene og skoletasker så store som pigerne selvg fylder skolegården på Hareskov Skole i Bagsværd.

I disse dage strømmer eleverne til skolen, enten for første gang eller for at tage hul på et nyt skoleår. Under Dannebrog, der vajer i sommerbrisen, byder skoleleder Lis Engstrand de 71 nye, spændte elever og deres ligeså spændte forældre velkommen til et nyt skoleår.

»Er der nogen, der har sommerfugle i maven?« spørger Lis Engstrand.

»Jaaaaaa,« råber børnene i kor.

»Er der også nogle af forældrene, der har sommerfugle i maven?« spøger Lis Engstrand.

»Jaa,« svarer forældrene lidt tøvende. De virker mindst lige så usikre på situationen som deres børn.

Idyllen truet
Efter velkomsten skal børnene med deres lærere ud i de nye klasser. Men idyllen trues med at blive ødelagt. En pige vil ikke give slip på sin mors hånd, og tårerne strømmer ned af hendes kind. Efter lidt overtalelse tager hun i stedet lærerens hånd og går med og lader mor blive tilbage. Et andet sted i skolegården bliver der også fældet en lille tåre. En mor er tydeligt rørt over den store dag.

I 0.C er fem et halvt årige Klara Witt Mortensen parat til de nye udfordringer i skolen. Tasken har hun haft i flere måneder, og op til skolestart har hun jævnligt tjekket, at alt udstyret var i orden.

»Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvem de nye klassekammerater er,« siger Klara og tilføjer, at det bedste ved dagen var alle de nye mapper, de har fået. En rød til posten fra skolen til forældrene, en grå mappe til sangene, og så den blå, hvor de har skrevet deres navn og farvet balloner og flag.

Forældrenes store dag
Det er en stor dag for børnene at starte i skolen, men det er mindst lige så stort for forældrene. Jens Mortensen har allerede sendt to børn i skole, så han er ikke så urolig denne gang, hvor det er Klara, der begynder i skole.

»Klara har været parat til skolestart længe. Vi kan se, at hun går til skolen med stor selvtillid. Hun kender lærerne og kammeraterne på forhånd, så vi har ikke været så bekymrede,« siger Jens Mortensen.

For et andet forældrepar er det til gengæld første gang, de sender et barn i skole.

»Det var et ret stort øjeblik, da de gik med lærerne i morges,« siger Andersines far Peter Høpfner. Mor Rikke tager det mere roligt.

»Jeg troede, jeg ville være mere ked af det, end jeg var. Men Andersine var så glad og tryg, så det virkede ikke som en afslutning på en epoke,« siger Rikke Høpfner, under den store fotoseance efter børnenes første skoledag.