Nu ophæves pladskrav, så der kan komme flere børn i børnehaverne

Tirsdag skal Børne- og Undervisningsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og andre i sektorpartnerskabet diskutere, hvordan hverdagen i landets daginstitutioner konkret skal tilrettelægges som følge af Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer.

Kravet om fordoblet kvadratmeterplads pr. barn afskaffes i landets daginstitutioner, fastslår børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Anbefalingen om to meters afstand ændres til én meter, og kravet om fordoblet kvadratmeterplads pr. barn afskaffes i landets daginstitutioner. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet. Det vil få »stor betydning« for dagligdagen i børnehaver og vuggestuer, lyder det.

På Twitter svarede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mandag ja til, at reglerne gælder fra nu af.

»Det hjælper en hel del på, hvor mange børn, der kan komme i børnehave og vuggestue,« skrev ministeren.

Det fordoblede pladskrav har betydet, at der skulle være seks kvadratmeter pr. barn i vuggestuerne og fire kvadratmeter pr. barn i børnehaverne.

Netop det krav har været hovedårsagen til, at mange daginstitutioner har haft pladsmangel og derfor kørte med en lavere kapacitet end normalt. Nogle forældre var mere eller mindre tvunget til at passe børnene selv på grund af pladsmangel. Mandag var 81 procent af Københavns Kommunes daginstitutionspladser åbne i forhold til antal bruttotilmeldte børn.

»Vi tager imod med kyshånd, at pladskravet afskaffes. Det letter noget af presset på forældrene. Det skal selvfølgelig foregå sundhedsmæssigt forsvarligt, men hvis ændringerne alene beror på Sundhedsstyrelsens faglige vurdering, og det ikke er et politisk spørgsmål, så føler vi os trygge,« siger Signe Nielsen, der er formand for Forældrenes Landsorganisation.

Der er dog stadig krav til både hygiejne og rengøring, som medfører en dagligdag i institutionerne, der ikke er som før coronakrisen.

Fra Københavns Kommune lyder det – til trods for Børne- og Undervisningsministeriets udmelding – at det ikke er muligt at sige sikkert, hvilke retningslinjer der vil gælde for området, og hvornår de skal gælde fra, før der har været afholdt møde i det såkaldte sektorpartnerskab. Hos Københavns Kommune kalder man derfor ministeriets melding om, at pladskravet er afskaffet, for »præmatur«.

»Jeg håber, at man lemper på kravene til både plads, afstand og gruppestørrelser. Det vil uden tvivl lette dagligdagen for både børn, forældre og personale. Det vil betyde, at vi fysisk kan undervise og passe flere børn end nu, og det vil være et skridt i retning mod en hverdag, som vi kendte den før corona,« siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) ifølge Københavns Kommunes presseafdeling.

I sektorpartnerskabet for daginstitutionsområdet er ministeriet, KL og BUPL (Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund) repræsenteret. Her forventes det, at parterne på et møde, der finder sted tirsdag, diskuterer implementeringen af de nye anbefalinger.

Selve ændringen af afstandsanbefalingen fra to meter til én meter betyder »ikke noget« ifølge Britt Petersen, der er formand for LFS, som er hovedstadens største pædagogiske fagforening. Men en ændring eller afskaffelse af pladskravet vil gøre en stor forskel.

»Så vil man få plads til flere børn, og de vil ikke skulle være udendørs i telte og andre steder,« siger hun.

Ifølge BUPLs formand, Elisa Rimpler, er afstandsanbefalingen »det mindste problem«. Dog siger hun:

»Rent praktisk vil det betyde, at der er plads til flere børn rundt om bordet, og det vil lette hverdagen, når børnene skal spise.«

Men afskaffelsen af pladskravet er ikke kun en positiv ting.

»Vi har fået mere personale som følge af blandt andet pladskravet, så jeg frygter, at de bliver taget fra os igen,« siger Elisa Rimpler.

Hun forventer, at ekstra rengøring og øget hygiejne fortsat er gældende.

»Vores øgede fokus på hygiejne har den positive konsekvens, at børnene er mindre syge,« siger hun.