Nu nærmer afgørelsen sig: Kåringen af Årets Dansker går ind i sidste fase

I næste uge afgøres det, hvem der bliver tildelt prisen som Årets Dansker. Rekordmange brugere og læsere af Berlingske har stemt - og snart samlet dommerkomiteen for at finde deres bud.

Fra øverst til venstre: OL-guldvinder i 50 meter frisvømning Pernille Blume, Leder af socialpsykiatrien på Langeland Ole Sørensen, Filminstruktør og prisvinder Susanne Bier, Direktør for LEGO Jørgen Vig Knudstorp, Kok, kogebogsforfatter og iværksætter Claus Meyer, Debattør og elevrådsformand på Langkaer Gymnasium Jens Philip Yazdani, Psykologiprofessor og forfatter Svend Brinkmann, Frontfigur for partiet Nye Borgerlige Pernille Vermund, Statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen og EU-kommissær for konkurrence og tidligere formand for De Radikale Margrethe Vestager. Fold sammen
Læs mere

Stemmerne er afgivet. Afstemningen er slut. Og tilbage er nu blot dommernes votering, før prisen Årets Dansker bliver uddelt.

Kåringen af Årets Dansker nærmer sig med andre ord i hast. De seneste uger har danskerne via Berlingskes hjemmeside kunnet stemme på den af de 10 nominerede kandidater, de mener, har fortjent den fine pris. Og det har rekordmange gjort.

Da afstemningen lukkede tirsdag kl. 12 havde 56.035 danskere således sat kryds ud for den kandidat, som de mener, har gjort den største forskel inden for forskning eller videnskab, kultur, politik, erhverv, sport eller humanitært arbejde i løbet af de seneste 12 måneder.

Det er mere end dobbelt så mange stemmer, som sidste år, hvor 25.353 deltog.

De nominerede er:

  • Debattør og elevrådsformand på Langkaer Gymnasium Jens Philip Yazdani - Læs portræt
  • Statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen - Læs portræt
  • EU-kommissær for konkurrence og tidligere formand for De Radikale Margrethe Vestager - Læs portræt
  • Kok, kogebogsforfatter og iværksætter Claus Meyer - Læs portræt
  • Psykologiprofessor og forfatter Svend Brinkmann -Læs portræt
  • Leder af socialpsykiatrien på Langeland Ole Sørensen - Læs portræt
  • Frontfigur for partiet Nye Borgerlige Pernille Vermund - Læs portræt
  • Direktør for LEGO Jørgen Vig Knudstorp - Læs portræt
  • Filminstruktør og prisvinder Susanne Bier - Læs portræt
  • OL-guldvinder i 50 meter frisvømning Pernille Blume - Læs portræt

Juryen voterer

Det er dog ikke brugere og læsere af Berlingske alene, der afgør hvem prisen går til. Deres stemmer vægter 50 procent, mens en jury bestående af syv prominente personer, vægter de øvrige 50 procent.

Hvis der er stemmelighed, er det den person, som har fået flest stemmer af brugerne, der vinder.

De syv personer i dommerpanelet tæller fouden ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tom Jensen, Camilla Andersen, partner i Travel Sense, og tidl. OL-guldvinder med håndboldlandsholdet, Eske Willerslev, verdenskendt DNA-forsker og professor på Københavns Universitet, Habib Frost, CEO i Neurescue og Danmarks yngst uddannede læge, Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet og tidl. klima- og energiminister (V), Nikolaj Koppel, pianist og underdirektør for kultur i Tivoli og Thomas Herman, stjernekok og kogebogsforfatter.

Dommerpanelet tæller Camilla Andersen, partner i Travel Sense, og tidl. OL-guldvinder med håndboldlandsholdet (øverste række fra venstre), Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet og tidl. klima- og energiminister (V), Habib Frost, CEO i Neurescue og Danmarks yngst uddannede læge, Eske Willerslev, verdenskendt DNA-forsker og professor på Københavns Universitet (nederste række fra venstre), Nikolaj Koppel, pianist og underdirektør for kultur i Tivoli, Thomas Herman, stjernekok og kogebogsforfatter og ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tom Jensen. Fold sammen
Læs mere

Panelet voterer nu frem mod afgørelsen 29. november, hvor vinderen kåres ved et stort event i konferencesalen på »toppen af Berlingske«.

En pris med tre år på bagen

Det er tredje år i træk, Berlingske kårer en dansker, som har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem. Mål, som vel at mærke er til gavn for andre end vedkommende selv.

Sidste år gik prisen til Dan Uzan, der blev dræbt under terrorangrebet i København 15. februar. I motivationen stod:

»Han blev dræbt, mens han beskyttede andre. Mens han frivilligt vogtede foran synagogen i Krystalgade i København, mens et terrorangreb udspillede sig i byen. Han vogtede ikke bare over de mennesker, der sang og festede og fejrede en jødisk konfirmationsfest inde i bygningen, men også over religionsfriheden. Og han betalte den største pris, man kan for at redde andre mennesker. Han betalte med sit liv.«

Året forinden, i 2014, var det Selina Juul, der løb med prisen, for hendes succesfulde kampagne »Stop Spild af Mad«.

Kunne du tænke dig at overvære prisoverrækkelsen? Så har du muligheden ved at tilmelde dig her.