Nu mister Islands Brygge 30 minutter af sin aftensol: »Undskyld mig, men det er bindegalt«

Lokalplanen for byggeriet med de udskældte højhuse på Postgrunden i København er vedtaget. Bindegalt, mener teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Luftview af helhedsplanen for Postgrunden ved Københavns Hovedbanegård. Illustration: Lundgaard & Tranberg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Trods borgerprotester og negative røster har et flertal i Københavns Teknik- og Miljøudvalg mandag stemt lokalplanen for det nye byggeri på Postgrunden igennem.

Radikale Venstre og Enhedslisten i København stemte som de eneste partier imod lokalplanen.

Dermed er det omdiskuterede byggeri bag Københavns Hovedbanegård, som skal rumme boliger og erhverv, et stort skridt nærmere at blive ført ud i livet.

Byggeriet er flere gange blevet kritiseret for at være for stort og for højt med dets 125.000 etagemeter og syv tårne og har for nylig været i høring.

I den forbindelse opfordrede teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), som er modstander af projektet, københavnerne til at tilkendegive deres holdning til byggeriet. Sammenlagt har 209 borgere henvendt sig med input, og heraf er 70 pct. negative over for projektet og områdeudviklingen. 12 pct. er positivt stemt over for projektet.

Det er især beboere på Islands Brygge, som forsøger at forhindre byggeriet. Det skyldes, at nogle af projektets tårne er så høje, at de i sommerperioden vil kaste en skygge over Islands Brygges havnebad og havnepark og slukke for aftensolen i omkring 30 minutter.  Det viser skyggediagrammer, se s. 20 og 21. Flere beboere mener imidlertid, at skyggediagrammerne er misvisende.

Det fik for nylig Radikale Venstre i København til at trække sig fra projektet, hvis ikke bygherre Danica Pension var indstillet på at reducere tårnenes højde.

Byggeriets højeste tårn er planlagt til at skulle være 115 meter i højden.

Der var imidlertid ikke velvilje til at sende lokalplanen retur til bygherre, og derfor er i dag en »trist dag«, mener Mette Annelie Rasmussen (R).

Ifølge hende risikerer kommunen at haste et projekt igennem og begå nogle af de samme fejltagelser som førhen, eksempelvis ved Kalvebod Brygge:

»Som det ser ud til nu, bygger vi noget velvidende, at vi kommer til at fratage noget fra andre københavnere. Det synes vi ikke er den rigtige vej at gå,« siger Mette Annelie Rasmussen.

Hun føler sig overbevist om, at lokalplanen var blevet bedre af endnu en tur i maskinrummet:

»Hver gang vi har sat os ved bordet med udviklerne og investorerne, så har vi kunnet finde hinanden i nogle bedre løsninger. Det tror jeg fuldt og fast på også havde været en gangbar vej her.«

Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL) er heller ikke imponeret over den beslutning, der er truffet i dag.

»Undskyld mig, men det er bindegalt,« siger borgmesteren:

»Nu kommer der en stor og 115 meter høj bred betonmur ved starten af København, når man kommer ind mod byen. Det er synd. Det betyder, at Københavns traditionelle tårne og spir pludselig bliver erstattet af en betonmur, som byder velkommen, og at Islands Brygge kommer til at ligge i skygge i aftentimerne.«

Ifølge Morten Kabell mister borgere på Islands Brygge deres aftensol til »de rige«:

»Og det er i stik modstrid med det, overborgmesteren var ude at sige for kort tid siden. Nemlig, at det ikke skal være pengene, der bestemmer udviklingen i København. Det blev det så. Det er entydigt min opfattelse,« siger Morten Kabell med henvisning til projektets bygherre, Danica Pension, og Danske Bank, som har vist interesse for at rykke sit hovedsæde til en af bygningerne på Postgrunden.

Beslutningen skal endeligt vedtages i Borgerrepræsentationen i slutningen af november.