Nu melder færre sig ud af folkekirken

Færre danskere sagde farvel til kirken i 2014, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2014 meldte i alt 9.548 personer sig ud af den danske folkekirke, og det er det laveste antal udmeldelser siden 2008. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I kølvandet på debatten om homovielser meldte over 20.000 danskere sig ud af folkekirken i 2012, og derfor er det ikke overraskende, at der sker et fald i udmeldelser nu.

»De nye tal er forudsigelige. 2012 var et ekstremt år på grund af debatten om homovielser, og man havde næsten dobbelt så mange udmeldelser som året før. Derfor er det også klart, at der i 2013 og 2014 er markant færre, der forlader folkekirken« siger religionssociolog Peter Lüchau.

»De mennesker, der melder sig ud af folkekirken, gør det ikke fra den ene dag til den anden. Vi regner med, at det er folk, som lige så stille mister kontakten til folkekirken, og så venter de på, at der skal ske et-eller-andet, som får dem til at melde sig ud,« siger Peter Lüchau.

Gennemsnitsalderen for udmeldte personer er 39 år, og det er ikke en overraskelse, mener Peter Lüchau:

»Den typiske udmelder har i mange år været et sted i trediverne. Der sker noget med dig som menneske, når du runder 30 år. Du ser på livet på en anden måde. Det, der typisk trigger, er livskriser som eksempelvis skilsmisser, og det får man immervæk sjældent i 20erne. Man skal have levet et stykke tid, før den slags rammer en,« siger han.

Færre medlemmer i storbyerne

De nye tal fra Danmarks Statistik viser også, at der er færre medlemmer af folkekirken i storbyernes sogne end i landets andre sogne. Eksempelvis er kun 46 procent af indbyggerne i Kingo-Samuel Sogn, der ligger på Nørrebro i København, medlem af folkekirken.

"Det er præcis, som vi ville forvente. Hvis man kigger ud over landet, er det i storbyerne, der er færrest medlemmer af folkekirken. Der sker noget med folk bosat i storbyer, der gør, at de bliver mindre religiøse. Det er et generelt træk i Europa, at jo mere man kommer ind i byerne, jo mindre religiøs bliver man, fordi fællesskaberne er mere frivillige i byerne end på landet," siger Peter Lüchau.