Nu kommer oversvømmelsen

Stormen er drevet over, men danskerne kan endnu ikke ånde lettet op. Efter stormen stiger og falder vandstandene ved de danske kyster, og først i nat er vi tilbage til normal vandstand.

Foto: Nils Meilvang. Stormen er løjet af, men nu kommer vandet. Der er oversvømmet i Nyhavn i København mandag morgen, og vandstanden vil stige indtil middagstid.
Læs mere
Fold sammen

En bølge af vand er på vej gennem de danske farvande. Søndagens storm har presset vandet fra Nordsøen, og gennem Skagerrak og videre ned gennem Kattegat. Nu er det på vej sydpå til de smalle danske farvande.

- Der kommer - med en vis forsinkelse - en bølge at vand gennem de danske farvande. Det er tit overraskende for almindelige mennesker, fordi det er forsinket i forhold til blæsevejret, fordi det tit er overstået, når vandet kommer, forklarer vagtchef hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Thyge Rasmussen.

Rekordhøj vandstand i Øresund

Stormen har flyttet vandet i havene, og der er derfor, vi har oplevet så store vandstigninger, forklarer han. Men vandstigningerne i Kattegat er ikke noget imod de vandstigninger, der kommer i sundene.

- Når der kommer en moderat vandstigning gennem Kattegat, så bliver vandet presset sammen ved sundene, og så stiger vandet yderligere. Der blev målt en vandstigning på 1,66 meter i Hornbæk, og vandet stiger stadigvæk i Øresund i formiddagstimerne. Noget tyder på, at vi kommer højere op, end der nogensinde er målt i Øresund, siger Thyge Rasmussen.

Han forventer, at alle vandstandene i Danmarks farvande vil være tilbage nogenlunde til normalen engang i nat.

Sydfyns vandstand er lav

Det kan undre beboere i det sydfynske øhav, at der skulle være oversvømmelser i vente. I sær kan det være svært at tro for de 148 mennesker, der siden i går eftermiddags har siddet fanget på Ærøfærgen, der er gået på grund mellem Drejø og Hjortø.

Her er vandstanden faldet, og slæbebåden, der skal få færgen fri, kan ikke komme til færgen, før vandstanden stiger. Man havde forventet, at vandet var steget nok klokken tre i nat, men klokken syv var vandstanden stadigt uændret lav.

- I de indre farvande blæste vandet lidt væk ind og i Østersøen syd for Sverige omkring Bornholm. Og så kommer bølgen nordfra, fra Kattegat senere, forklarer Thyge Rasmussen.

Lillebælt hælder

Situationen lige nu er faktisk, at vandet er på vej oppe fra Kattegat, og bølgen af vand er så kraftig, at Lillebælt ”hælder”. Ud for Nordfyn er vandstanden 80-90 cm over det normale, mens vandstanden ud for Sydfyn er faldet er 80 cm lavere end normalt.

- Det er den samme bølge, vi snakker om, som nu er på vej ned i Lillebælt, hvor vandet var løbet væk. De får en ret ekstrem oplevelse, hvor vandet stiger meget voldsomt. Deres færge skal nok komme fri, det er der ingen tvivl om, siger DMIs vagtchef.

Det samme gælder for Øresund, og københavnerne vil kommer til at opleve en voldsom vandstigning, som hurtigt falder igen.

- Vores prognose siger, a vandstanden ligger på 1,17 meter, og at den skal stige til omkring halvanden omkring klokken 11, derefter vil den langsomt falde. Allerede når vi når hen i eftermiddag ved 14-tiden, falder vandstanden til omkring en meter, siger Thyge Rasmussen.

Falck: En travl dag venter

Hos Falck er arbejdet heller ikke forbi. De har fået 849 henvendelser i forbindelse med stormrelaterede skader, som mest handler om væltede træer og spærrede veje.

Men for Falck er arbejdet ikke ovre, bare fordi stormen er løjet af.

- Der er nogle opgaver omkring tagplader og den slags ting, der falder ned, når stormen raser. Hverken almindelige borgere eller falckmænd kan kravle rundt på tagene, når stormen raser. Så det kommer vi til at bruge vores tid på i dag.Mit gæt er, at det er under 100, som stadig venter på hjælp, men måske har flere ringet ind til morgen, når det er lyst, og man ser, at cykelskuret er blæst hen ad vejen, fortæller pressemedarbejder Jeppe Ilkjær.