Nu kommer kravet fra nyt hold eksperter: Giv os en coronaplan – for dansk økonomis skyld

Tre forhenværende overvismænd ønsker en klar plan fra regeringen for, hvordan den vil håndtere situationen, hvis smitten begynder at stige igen. Det samme ønsker et flertal i Folketinget.

Der er et voksende pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for en plan for, hvad der skal ske, hvis antallet af covid-19-syge stiger kraftigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix

Regeringen bør fremlægge en plan for, hvordan den vil håndtere en eventuel anden bølge eller markant stigning i antallet af smittede i Danmark. Sådan lyder det fra tre forhenværende overvismænd i Information.

Samme krav kommer et politisk flertal med på berlingske.dk.

Der er tale om Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet, samt Michael Svarer og Torben M. Andersen, der begge er økonomiprofessorer ved Aarhus Universitet.

»Hvis der kommer en ny smittebølge, skal vi vide, hvad vi har af beredskab. Vi skal vide, hvad vi kan foretage os, og hvilke redskaber man vil bruge for at dæmpe smittespredningen,« siger Hans Jørgen-Whitta Jacobsen til Information.

Udmeldingen kommer som reaktion på, at landet i går så en relativt markant stigning i antallet af smittede. 91 nye smittetilfælde opstod båret på vej af et smitteudbrud på et Danish Crown-slagteri i Ringsted, hvor 32 blev konstateret smittet.

Samtidig breder smitten sig flere steder i Europa.

De tidligere overvismænd ønsker en plan fra regeringen, da de håber, at den vil kunne spare Danmark for en ny omfattende nedlukning. De ønsker at vide, hvilke konkrete tiltag der var effektive i første omgang, hvor der blev indført mange restriktioner på en gang.

Her i avisen kunne man i går læse samme ønske fra et flertal i Folketinget bestående af Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, de Radikale og Enhedslisten, som mener, at de nuværende beredskabsplaner ikke er tilstrækkelige.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skriver i et mailsvar til Information og Berlingske, at der er lavet arbejdsgange for, hvordan enkeltudbrud håndteres. Heriblandt en tværgående signalgruppe, hvor sundhedsmyndighederne løbende vurderer forekomsten af lokal smittespredning.