Nu kommer årets første tropenat

Det bliver i dén grad vejr til at blomstre på de danske strande. Send en venlig tanke til de tusindvis af danskere, som trodser vejret og med dødsforagt kaster sig ind i bilerne for at køre sydpå. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Temperaturerne når rekordhøjder lørdag og søndag, hvor danskere kører sydover på sommerferie.

Ikke bare hed - men glohed. Sådan bliver dagen i dag, hvor mange danskere kan glæde sig over den første feriedag.

I august 1976 nåede temperaturen rekordhøje 36,4 grader i Holstebro, og termometeret kommer til at nærme sig de samme højder i denne weekend.

»Varmerekorden bliver ikke slået, men vi kommer tæt på. Vi vil komme op på de der 32-33 grader, særligt i de sydlige egne, for eksempel på Lolland og i Sønderjylland. Så i de områder vil der ikke være langt til de 36 grader,« siger Frank Nielsen, meteorolog ved DMI.

Årets første tropenat

Weekenden bliver også den første gang i år, hvor vi kan opleve en såkaldt tropenat, som karakteriseres ved, at temperaturen ikke når ned under 20 grader.

Læs også:

Den varme nat vil sandsynligvis indfinde sig den kommende nat, hvor vejret også går fra at være varmt til at være »lummervarmt«.

»Natten mellem lørdag og søndag kan vi i de sydvestlige dele af landet opleve en tropenat, da der her vil være kommet flere skyer til, som holder på varmen. Så den nat kan det godt knibe med at få temperaturen ned under de 20 grader,« fortæller meteorologen.

Første feriedag – i bilen

Men for mange danskere bliver det ikke til en dag på stranden eller en tur på liggestolen hjemme på terrassen. I stedet bliver det til en svedende dag i bilen.

For tusindvis af danskere begynder sommerferien i dag, og de sætter sig ind i bilen med kurs sydpå. Det giver ekstra pres på det nordtyske motorvejsnet, hvor de danske ferie-bilister får selskab af svenskere og nordmænd.

Hvis du er en af de danskere, der kører på ferie gennem Nordtyskland i dag eller i morgen, så skal du væbne dig med tålmodighed – og masser af væske. Sådan lyder rådet fra Falck og FDM, der advarer de danske ferie-bilister mod bilkøer og hedebølge.

Lige syd for den dansk-tyske grænse når temperaturen nemlig endnu vildere højder. DMIs prognoser lover op mod 35 grader ved Hamborg lørdag, og længere sydpå i Tyskland kan termometeret flere steder snige sig op i nærheden af de 40 grader. Varmen er så massiv, at asfalten på flere tyske veje smeltede i går.

En steghed bil øger desuden risikoen for hedeslag, og derfor skal ferie-bilisterne være ekstra opmærksomme på væskebalancen.

»Når kroppen skal køle ned, så sveder vi, og det kan kun klares med væske. Derfor skal man sørge for at have vand nok med, inden familien sætter sig ind i bilen og kører sydpå,« siger Torben Bastholm, afdelingsleder for korpslægeenheden i Falck.

»Man bliver mere tørstig af sodavand, fordi det har masser af sukker, så det er umiddelbart ikke den bedste løsning. Det bedste råd er vand. Og spis frugt – det er sundere end slik, og der er meget væske i. Det er næsten lige meget hvilken type frugt, spis det man kan lide og få lokket ned i børnene. Og det er heller ikke en dum idé at spise is – det køler kroppen ned, og de fleste er jo vilde med is,« siger Torben Bastholm.

Frederik Valmin fra FDM har samme opfordring.

»Sørg for at have masser af væske med, og har man mulighed for at sætte skyggepaneler på vinduerne, så skal man gøre det. I hvert fald hos børnene,« siger han.

Vejarbejde ved Hamborg

Ud over udsigten til sved og væskemangel skal bilisterne også være opmærksomme på bilkøer, der kan gøre den første feriedag til et sandt mareridt.

Ved Hamborg er der gang i flere vejarbejder og en broudvidelse, og det kulminerer netop i denne weekend, hvor en kortere strækning på motorvej A7 ved Hamborg bliver midlertidigt lukket mellem fredag aften og mandag morgen klokken 05.

Derfor opfordrer FDM bilisterne til at finde alternative ruter rundt om Hamborg.