Nu kan ulovligt register slettes lovligt

En ændring af arkivloven er vedtaget, og det betyder, at Region Syddanmark endelig kan få lov at slette de ulovligt indhentede sundhedsoplysninger om millioner af danskere i den omstridte DAMD-database.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketinget har tirsdag vedtaget et ændringsforslag til arkivloven, og det betyder, at der endelig kan blive sat punktum i sagen om de ulovligt indsamlede oplysninger i Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD).

Region Syddanmark skriver i en meddelelse, at regionen nu endelig kan slette oplysningerne, sådan som den oprindeligt havde vedtaget at ville gøre tilbage i november 2014.

Det har været et krav fra Rigsarkivet, som også kulturminister Marianne Jelved (R) oprindeligt bakkede op om, der satte en stopper for tilintetgørelsen af de fortrolige patientoplysninger fra millioner af danskere, der er blevet indhentet over en periode på otte år. Begrundelsen lød, at databasen er »bevaringsværdig« og en »unik kilde« til, at eftertiden kan forstå de sygdomme, der plager vores tid.

I slutningen af april vendte Marianne Jelved så på en tallerken og accepterede, at et flertal uden om regeringen krævede databasen slettet.

Regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst (V) har hele tiden talt for at slette DAMD-registeret, og han glæder sig over, at det nu er lovligt at tilintetgøre den meget omstridte database.

»Det er godt, at vi nu får lov til at gøre det eneste rigtige. Det baner forhåbentlig samtidig vejen for, at vi kan vende blikket fremad og se på, hvordan vi kan udvikle kvaliteten af patientbehandlingen i almen praksis. Vel at mærke inden for lovens rammer,« siger han.

Regionen vil nu nærstudere den nye lovændring og sørge for, at dataene slettes den dato, hvor loven træder i kraft.