Nu kan turister snart roame gratis i danske kommuner

Efter års tovtrækkeri ventes Erhvervs- og Vækstministeriet inden længe at kunne præsentere et forslag til, hvordan kommuner fra næste sommer kan tilbyde gratis Wi-Fi til udenlandske turister. Telebranchen skumler stadig over ændringerne.

Når britiske Mrs. og Mr. Richardson til sommer gæster Danmark, kan de se frem til at kunne logge på nettet med deres smartphones uden at skulle tænke på høje roamingafgifter og dyr datatrafik.

I sommers vedtog samtlige partier med undtagelse af Liberal Alliance som en del af vækstplanen, at det skulle være muligt for kommunerne at stille gratis internetforbindelse til rådighed for turister, og nu er Erhvervs- og Vækstministeriet så småt parat med det lovforslag, der skal afklare en årelang strid.

Forslaget har været omdiskuteret, for Telebranchen - og dermed milliardkoncerner som TDC og Telia - har ikke været begejstret ved udsigten til, at kommunerne skulle kunne udbyde et produkt gratis, som teleselskaberne tjener penge på.

Og hvordan ville man så i øvrigt sondre mellem turister og danske borgere og dermed undgå at konkurrere med de normale internetudbydere? Det spørgsmål har Telebranchen stillet. Jacob Willer, direktør i Teleindustrien, der repræsenterer landets teleselskaber, fastslår, at man stadigvæk synes, det er en dårlig idé.

»Det bliver vanskeligt at afgrænse, og helt grundlæggende betyder det, at man finansierer ydelser offentligt, hvor der er et fint fungerende privat marked,« siger Jacob Willer, der frygter, at det kan få økonomiske konsekvenser for de danske internetudbydere.

»Vi er grundlæggende skeptiske over for, at kommunerne skal have lov til at anlægge infrastruktur og tilbyde det gratis på et liberalt marked. Jeg tror, det er en dum politisk beslutning,« tilføjer han.

For kommunerne har det længe været en udfordring, at man på den ene side har udviklet en lang række turismefeatures som apps og hjemmesider, og som turisterne på den anden side har skullet betale dyre roamingafgifter for at kunne tilgå, når de er i landet. Og af samme grund glæder man sig hos KL, Kommunernes Landsforening, over, at der fra regeringens side er fokus på bedre digital turistservice.

»Det har længe været noget, kommunerne har efterspurgt. Kommunerne er meget optaget af at skabe vækst og udvikling, og der er turismeattraktionen en rigtig vigtig del. Man vil gerne gøre det nemt for turisterne at bevæge sig i kommunerne, og det, at man kan få digital adgang, når man bevæger sig i byrummet eller ved turistattraktioner, er rigtig vigtigt,« lyder det fra Anni Kær Pedersen, chefkonsulent ved teknik- og miljøafdelingen hos KL.

Hun ser det som en naturlig forlængelse af hele den digitaliseringsbølge, der er skyllet ind over landets 98 kommuner de seneste år.

»Det er tydeligt, at med de store indsatser, der er gjort i kommunerne de seneste år med tekniske løsninger og arbejdet med digital kommunikation, der bliver det mere klart, hvis der er steder, hvor man mangler den digitale infrastruktur til at bakke op om indsatserne, så derfor forventer vi, at modtage et lovforslag der ikke er rigidt og lægger alle mulige begrænsninger ind som barrierer,« siger Anni Kær Pedersen.

Det er endnu uvist, hvordan man teknisk vil sikre, at danske borgere ikke kan benytte sig af de gratis wi-fi. Erhvervs- og Vækstministeriet ønsker ikke at kommentere, hvordan den konkrete løsning ser ud, men ministeriet bekræfter, at forslaget er sendt i høring.