Nu kan piger under 14 år nøjes med to HPV-stik

Sundhedsstyrelsen ændrer vaccineprogram, så HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft nu kun skal gives to gange til piger under 14 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når piger under 14 år fremover skal vaccineres mod livmoderhalskræft, så skal de kun have to stik mod tre stik i dag. Det skriver Politiken.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at børnevaccinationsprogrammet snart bliver ændret for den pågældende aldersgruppe.

Det skyldes, at det i et canadisk studie trykt i The Journal of the American Medical Association er blevet dokumenteret, at vaccinen er lige effektiv, uanset om den gives to gange med mindst et halvt års mellemrum eller som i dag med tre stik.

»Derfor har de europæiske lægemiddelmyndigheder ændret produktresumeet, og det er denne ændring, som vi nu ligesom andre lande implementerer. Så det er helt efter bogen, at myndighederne handler, når ny sikker viden foreligger,« siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm til Politiken.

Piger, der efter det nuværende program har fået andet stik mindre end et halvt år efter første stik, skal fortsat have et tredje stik. Men piger, der fremover får første stik, før de bliver 14 år, kan nøjes med to stik, hvis der går mindst et halvt år mellem de to stik.

Og hvis man først begyder at få vaccinen, efter man er fyldt 14 år, skal man stadig have tre stik.

Styrelsen udsender ifølge avisen snarest en skrivelse til de praktiserende læger om ændringen og udgiver samtidig en ny pjece om børnevaccinationsprogrammet.

Søren Brostrøm understreger, at ændringen ikke handler om frygt for bivirkninger eller doseringer, og at der er registreret »meget, meget få alvorlige bivirkninger«, som ifølge ham ikke ændrer på, at fordelene overordnet set overstiger risikoen.