Nu kan gravide og ammende blive vaccineret – måneders venten har frustreret 32-årige Jeanne: »Det er, som om Sundhedsstyrelsen er gået på sommerferie«

Sundhedsstyrelsen har netop givet grønt lys til, at gravide og ammende kan blive vaccineret mod coronavirus. Et skridt, der får stor betydning for blandt andre Jeanne Bergmansen og hendes fem uger gamle søn: »Det har været enormt hårdt at være så isoleret under graviditeten.«

»Det er hårdt at gå med det hele selv som nybagt mor. Hvis man bare vidste, at corona og smitte havde en udløbsdato, men det har man jo ikke rigtig haft. Som ammende, nybagt mor er det guld værd, at jeg nu kan få vaccinen og ikke skal bekymre mig for smitte, når jeg er i mødregruppe eller ses med familie,« fortæller Jeanne Bergmansen, som har sønnen Elliot på fem uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To kvinder, Malene Sys Stoltze og Jeanne Bergmansen, har en ting til fælles.

I månedsvis har de begge ventet på muligheden for at få tilbudt en coronavaccine.

For mens knap fire millioner danskere har fået det første vaccinestik, og 2,7 millioner er færdigvaccinerede, er hverken gravide eller ammende hidtil blevet anbefalet en vaccination mod covid-19.

Men efter en gennemgang af data fra udlandet og klare opfordringer fra fagfolk, anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at gravide og ammende lader sig vaccinere.

Det er en stor nyhed for Jeanne Bergmansen, som fødte sin søn, Elliot, for fem uger siden.

»Det letter meget, for det har været enormt hårdt at være så isoleret under graviditeten. Det første jeg gjorde, da jeg tirsdag aften fik nys om, at der ville komme nye anbefalinger, var at bestille tid. Jeg skal have første stik allerede på fredag,« fortæller Jeanne Bergmansen.

Årsagen til, at Sundhedsstyrelsen har ændret retningslinjerne, lyder blandt andet, at gravide har øget risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19, og at sygdom under en graviditeten kan øge risikoen for at føde for tidligt.

»Vi kan nu med baggrund i faglig viden om vaccinernes effekt og sikkerhed give et trygt tilbud til de mange kvinder, der har været kede af ikke at kunnet blive vaccineret. Som fødselslæge ved jeg, hvor vigtigt det er, at gravide kan føle sig trygge i graviditeten,« siger Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktør.

Da Berlingskes fotograf besøger Jeanne Bergmansen, er det længe siden, at der har været besøg i hjemmet i Ballerup – på grund af corona. Jeanne har allerede bestilt tid til vaccination og ser frem til, at coronavirus ikke skal være en afgørende faktor i hendes barselsliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Langsommere end andre lande

I flere europæiske lande – blandt andet Holland, Sverige og Finland – er der allerede anbefalinger om, at gravide og ammende bør lade sig vaccinere.

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi har derfor tidligere udtrykt undren over, at Sundhedsstyrelsen ikke klart anbefalede gravide og ammende at lade sig vaccinere mod coronavirus:

»Vi ved, at gravide er i øget risiko for en række alvorlige komplikationer for både sig selv og barnet, hvis de får svær covid-19. Derfor undrer vi os over, at Sundhedsstyrelsen ikke klart anbefaler vaccination. I det mindste bør de tilbydes coronavaccination på lige fod med alle andre,« sagde Annemette Lykkebo, ledende overlæge og DSOG-formand til Politiken.

For flere gravide og ammende danskere har den manglende anbefaling skabt undren – blandt andet hos Jeanne Bergmansen.

Hun har længe higet efter en vaccination og har været uforstående med hensyn til, hvorfor Sundhedsstyrelsen ikke noget før har godkendt vaccinen til gravide og ammende.

»Jeg har været frustreret over, hvorfor vi i Danmark er rykket så langsomt frem. Der er så mange lande – blandt andet Sverige og Finland – der med studier og forskning har besluttet at godkende vaccinen for længe siden, og det er samme studier, vi nu læner os op ad. Det kan føles, som om Sundhedsstyrelsen er gået på sommerferie.«

Barselscafé og babysvømning

32-årige Malene Sys Stoltzes første søn var to måneder, da Danmark lukkede ned for første gang, og derfor overvejede hun sammen med sin mand, om de skulle »vente til corona var ovre« med anden graviditet.

I stedet besluttede Malene at være påpasselig med hensyn til at mødes med andre. Derfor har hun længe set frem til at kunne undgå smitterisiko, fordi barselslivet har været »meget isolerende«.

»For ham den lille, der er i maven, har jeg virkelig undgået risikoen for at blive smittet. Jeg ville aldrig kunne tilgive mig selv at blive smittet til en eller anden familiefest eller sommerfest, hvis det kunne få konsekvenser for ham,« fortæller Malene Sys Stoltze.

Tusindvis af danske kvinder, som har været gravide og på barsel under coronapandemien, har oplevet graviditets- og barselslivet noget anderledes på grund af de mange restriktioner og nedlukninger.

Babysvømning, babysalmesang og mødregruppe er noget af det, som nybagte mødre har måtte undvære – og som Malene Sys Stoltze havde set frem til med sin første søn.

Derfor håber hun, at vaccinen vil sikre, at det »normale barselsliv« vender tilbage, når først hun er blevet vaccineret.

»Hånden på hjertet – jeg glæder mig også til ikke at skulle rende rundt og blive testet hele tiden. Jeg glæder mig til at kunne sætte mine udmattede gravide bagdel på en caféstol for at få noget at drikke eller spise. Det bliver mere tiltrængt, jo længere jeg kommer i graviditeten.«

Malene Sys Stoltze vil meget gerne vaccineres, men synes samtidig, at det er en smule »angstprovokerende«. Derfor venter hun en uge eller to med at bestille tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»Momshaming«

Malene Sys Stoltze er ikke bekymret for vaccinationen. Hun stoler på sundhedsmyndighedernes anbefalinger, for »det er dem, der arbejder med det – ikke mig«.

Og selvom hun har fuld forståelse for andre gravide og ammende, der ikke vil vaccineres, så ville hun ønske, at debatten i Facebook-grupper var bedre.

»I terminsgrupper på Facebook er der enormt mange diskussioner –  både med folk, der er for og imod. Det er ærgerligt, når det bliver »momshaming« – altså når mødre udskammes for deres valg. På et opslag, jeg havde kommenteret, var der en der skrev »Tænk, at du vil byde dit ufødte barn det«. Der bør være respekt for alle gravide og ammendes beslutninger – om så de vil have vaccinen eller ej.«