Nu kan du studere Beyoncé på Københavns Universitet

»Beyoncé, køn og race« hedder et nyt kursus, som kan studeres på Københavns Universitet. 75 studerende er allerede tilmeldt.

Den amerikanske sangerinde er nu hovedaktør i et fag på Københavns Universitet. AFP PHOTO / Robyn BECK Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK

»Who run the world?« Det gør den amerikanske sangerinde Beyoncé. Men også Københavns Universitet, som nu udbyder et kursus på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, hvor Beyonce er omdrejningspunktet.

Det skriver Uniavisen.

Vælger man faget, kommer man til at diskutere køn, race og feminisme i relation til R&B-sangerindens musikalske katalog, skriver de videre.

Beyoncé Giselle Knowles-Carter slog igennem i 1990'erne i gruppen Destiny's Child. Siden gik hun solo og har udgivet seks soloalbum.

Professor Erik Steinskog er begejstret for fagets oprettelse, hvor han er underviser, og han mener, at aktuelle personer i popkulturen medvirker til, at vi forstår vores samtid.

»Jeg kunne mærke, at det, hun laver, betyder noget for offentligheden. Beyoncé er en af verdens mest markante populærmusikere, og når hun udgiver noget, har pressen haft ringet til mig og bedt om mit perspektiv – netop fordi det er noget, som folk er interesserede i. Hun er superstar på en helt særlig måde,« siger han til Uniavsen og tilføjer:

»Hun er kontroversiel i forhold til det feministiske projekt, og det er vigtigt. Hun bidrager med et indspil til, hvad feminisme er, eller kan være, men fortæller om feminismen uden for det akademiske miljø og universitetet.«

Kurset har mødt stor begejstring og tæller allerede nu 75 studerende. Det kan bruges som afsæt til bachelorprojekter, men kan også vælges fag større fag på 15 ECTS-point, eller som et mindre fag på 7,5 ECTS.

»Kurset har grundlæggende to søjler. Vi arbejder med Beyoncé som performer, men lige så meget med sort feminisme,« siger Erik Steinskog til Uniavisen.

Først i USA

Allerede i 2014 begyndte Rutgers Universitet i New Jersey at undervise i og studere den verdenskendte sangerinde.

Ræsonnementet lød, at de unge skulle tvinges til at forholde sig mere kritiske overfor popkulturen. Det sagde den amerikanske ph.d.-studerende Kevin Allred:

»Det er vigtigt, at få de studerende væk fra blot at være forbrugere til rent faktisk at tænke mere kritisk over det, de beskæftiger sig med til hverdag. Beyoncé er en, der overskrider og flytter grænser. Hvor andre artister blot udgiver deres musik, skaber hun en stor fortælling omkring sit liv, sin karriere og sin person.«