Nu kåres årets dansker 2016

For tredje år i træk kårer Berlingske Årets Dansker. En pris, der går til en person, der både har sat og nået ambitiøse mål - og helst den slags mål, der kommer andre til gode. 10 danskere er nomineret - nu kåres vinderen.

Følg kåringen live:

Ah, det er da helt vildt, hvad han har præsteret derovre i New York, ham Claus Meyer. Først indtog han det kulinariske Danmark med et mantra om gode råvarer og det der med at tage sig tid til at lave ordentlig mad, og nu er han så ved at lære amerikanerne om glæden ved nordisk mad.

Og så er der jo også Svend Brinkmann - fornuftens stemme i en skør og fragmenteret tid. Ham, der siger, at du skal stå fast og tage nej-hatten på.

Men hov, så var der også Pernille Blume, der tog fusen på hele idrætsdanmark og hele svømmeverden, da hun tilbage i august svømmede sig til en guldmedalje ved OL i Rio på 50 meter fri.

Eller hvad med Pernille Vermund, arkitekten fra Nordsjælland, der på noget nær rekordtid synes godt på vej mod at ruske op i det politiske etablissement med sit parti Nye Borgerlige, der har indhentet de fornødne vælgererklæringer, og som spåes en nogenlunde chance for at komme i Folketinget på et program med lave skatter og stram udlændingepolitik?

Eller hvad med LEGOs dansende topdirektør, Jørgen Vig Knudstorp, der har bragt legetøjsgiganten mod nye højder? Eller Margrethe Vestager, der som EU-Kommisær utrætteligt har taget kampen op mod multinationale virksomheder?

Ovennævnte og flere til har alle det til fælles, at de er blevet indstillet til prisen som Årets Dansker, en pris som Berlingske uddeler tirsdag eftermiddag for tredje år i træk, og som det fremgår, synes konkurrencen benhård.

56.035 læsere har stemt på deres kandidat, mens en jury - bestående af Camilla Andersen, partner i Travel Sense, tidl. stjerne på håndboldlandsholdet og OL-guldvinder,
Eske Willerslev, verdenskendt DNA-forsker, professor på Københavns Universitet, Habib Frost, CEO i Neurescue, Danmarks yngst uddannede læge, udnævnt til Talent 100 i 2016, Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet, tidl. klima- og energiminister (V) og Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, også har peget på deres foretrukne. Læsernes stemmer vægter 50 pct, mens juryen tager de resterende 50.

Sidste år vandt Dan Uzan, der blev skudt og dræbt, da han som frivillig vagt vogtede foran synagogen i Krystalgade, mens et terrorangreb udspillede sig i København tilbage i februar 2015.

De nominerede til prisen som Årets Dansker 2016 er:

Debattør og elevrådsformand på Langkaer Gymnasium Jens Philip Yazdani - Læs portræt
Statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen - Læs portræt
EU-kommissær for konkurrence og tidligere formand for De Radikale Margrethe Vestager - Læs portræt
Kok, kogebogsforfatter og iværksætter Claus Meyer - Læs portræt
Psykologiprofessor og forfatter Svend Brinkmann -Læs portræt
Leder af socialpsykiatrien på Langeland Ole Sørensen - Læs portræt
Frontfigur for partiet Nye Borgerlige Pernille Vermund - Læs portræt
Direktør for LEGO Jørgen Vig Knudstorp - Læs portræt
Filminstruktør og prisvinder Susanne Bier - Læs portræt
OL-guldvinder i 50 meter frisvømning Pernille Blume - Læs portræt

Tirsdag eftermiddag - omkring kl. 16.45 - kåres en vinder ved arrangement i Berlingske. Du kan læse med herinde eller følge det live på Berlingskes Facebookside.