Nu hedder lillepigen Isabella

Prinsesse Isabella kom sovende til sit navn, da hun i går blev døbt i Fredensborg Slotskirke. Storebror Christian var helt opslugt af den bog, som hans forældre havde lavet til ham og glemte alt om at lave ballade.

Prinsesse Isabella i den historiske dåbskjole. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Biskop Erik Norman Svendsen har nogle evner, som mange småbørnsforældre må misunde ham: Han talte simpelthen den lille prinsesse Isabella i søvn under sin prædiken til hendes dåb i Fredensborg Slotskirke. Prinsessen havde ellers ikke været helt tilfreds med situationen indtil da, hvad man ikke kan fortænke hende i, som hun lå dér iført sine fine brysselerkniplinger fra 1870. Der var smeltende varmt i kirken, hvor både det fantastiske solskinsvejr udenfor og TVs store projektører fik temperaturen til at stige, så kamerafolkene oppe i pulpituret svedte, så det løb.

Den lille prinsesse blev døbt Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, men det opdagede hun ikke, for da sov hun sødeligt. Og først da kronprinsesse Mary gav hende kysen til dåbskjolen på igen, vågnede prinsessen, der blev født den 21. april.

Kronprinsesse Mary holdt selv prinsessen under dåben, som hun også gjorde det, da prins Christian blev døbt en frysende kold januardag sidste år.

Samme prins Christian tog i går sin lillesøsters dåb med ophøjet ro. Først fra sin fars arm og siden mellem sin far og morfar i egen lille prinsestol med broderet våbenskjold på ryglænet. Og mens alle gæster fik udleveret et lille cremefarvet hæfte med bl.a. salmerne og trosbekendelsen, fik prins Christian sin helt egen udgave lavet af hans forældre.

Fra pressepladserne i pulputuret på kirkens førstesal kunne man se, at der var klistret bl.a. familiebilleder ind i bogen, som fik hans fulde opmærksomhed. Et par gange listede hans far også en lille godbid ind i munden på ham. Om det var en rosin eller en lakrids var ikke helt til at afgøre, men det så ud til at smage godt.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankom med deres to børn fra hjemmet i Kancellihuset på Fredensborg Slot, hvor også den efterfølgende private dåbsfest skulle holdes, mens Dronning Margrethe og prins Henrik kom med helikopter fløjet til barnedåb fra Marselisborg i Århus.

I kirken havde sikkerhedsvagterne fra Politiets Efterretningstjeneste i dagens anledning iført sig lyserødt slips eller slips med en lyserød stribe i til det mørke tøj. Prins Henrik havde taget skridtet fuldt ud og var i lyserød skjorte, mens prins Joachim kom i mørkt tøj med en smal rød stribe og rødt slips.

Kirken var pyntet med sart lyserøde liljer, lyserøde hortensia og hvide snerlelignende blomster valgt af kronprinsesse Mary i samarbejde med Fredenborg Slots blomsterdekoratør og gartner Kirsten Jørgensen, som også stod for blomsterne til kronprinsparrets bryllup i maj 2004.

Kronprinsesse Mary bar de samme stofblomster i håret som til prins Christians dåb og var i en lilla kjole, hvis farve gik igen i striben på Kronprinsens slips. Lige da kronsprinsparret havde sat sig, hviskede kronprinsesse Mary noget til kronprins Frederik, som fik ham til at fiske et lommetørklæde op ad lommen og tørre prins Christian om munden, som ifølge hans mor åbenbart ikke var helt lydefri. Og så gav lommetørklædet også kronprins Frederik et alibi for lige at tørre sine øjne. Biskop Erik Norman Svendsen indledte dåbshandlingen med at sige, at han mange gange i den seneste tid er blevet spurgt om, hvad barnet skulle hedde.

»Men heldigvis har jeg ikke vidst det så længe, så det har ikke været vanskeligt at holde tæt med den lille prinsesses navn,« sagde biskoppen.

Han pointerede, at dåben er meget mere end barnets navn:

»Dåben er snarere en adoption, hvor Gud adopterer os som sine børn, og vi får Gud som vores himmelske far. (...) Et navn kan man få ved en henvendelse til kirkekontoret og som det sidste nye også elektronisk hjemme fra computeren. Og navnet kan skiftes ud, hvis man senere måtte ønske det. Men Guds adoption af os kan man ikke trække i automaten eller skaffe sig via en computer. Den sker derimod kvit og frit i dåben, og den gælder uanset, hvad vi kommer ud for i vores liv,« sagde Erik Norman Svendsen, der også har viet kronprinsparret og døbt prins Christian.

Norman Svendsen ankom i god til til kirken medbringende en sort kuffert som taget ud af en gangsterfilm fra halvtresserne og med et venligt nik til alle. Inklusive fotograferne, som han havde lovet ikke at gå for langt frem, så han kom til at stå imellem kameralinserne og den lille prinsesse under dåben.

Også de omkring 50 drenge i blåt matrostøj fra Københavns Drengekor var kommet i god tid inden dåben, så der var tid til at varme stemmerne op og øve salmerne igennem.

»Og lad nu være med at læne jer ud over gelænderet, når regentparret ankommer,« lød det formanende fra dirigent Ebbe Munk. Han opfordrede i stedet drengene til at få set grundigt på»et stykke kulturhistorie«, nemlig den kongelige døbefont, som til daglig er udstillet i Riddersalen på Rosenborg Slot.

Drengekoret sang, mens gæsterne fandt deres pladser i kirken før barnedåben. Og sang også for på de salmer, som kronprinsparret havde valgt til prinsessens barnedåb. »Rene ørehængere,« som Erik Norman Svendsen kaldte morgensalmerne »Nu titte til hinanden« og »Lysets engel går med glans« om Guds kærlighed til sine børn skrevet af digteren B.S. Ingemann og med melodi af C.E.F. Weyse. Som tredje salme havde kronprinsparret valgt H.A. Brorsons »Op al den ting, som Gud har gjort«.

Efter en lille time var dåbshandlingen slut, og prinsesse Isabella blev båret ud ad kirken på sin mors arm. Sidst en dansk prinsesse blev døbt var i 1946, da dronning Anne-Marie var iført dåbskjolen.