Nu giver lægerne deres besyv med i debat om kønsskifte hos børn

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

f»«Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek har for tiden også tjansen som ligestillingsminister. I går besluttede han at udskyde behandlingen af et lovforslag om juridisk kønsskifte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverfart ovenpå en tragisk aften hos vores nabo mod nord.

I går aftes skød og dræbte en mand fem personer med bue og pil i den norske by Kongsberg. Yderligere to personer er såret. Norsk politi pågreb efter en »konfrontation« den formodede gerningsmand – angiveligt en 37-årig dansk statsborger, som ifølge flere medier har boet i Norge hele sit liv – og efterforsker nu – om der er tale om en terrorhandling.

Berlingske dækker sagen tæt. Få det fulde overblik her, en samlet nyhed på sagen her og løbende opdateringer i vores liveblog.

I dag skal derudover atter en tur forbi de københavnske jobcentre – for mens virksomheder skriger på arbejdskraft, har de tre jobcentre i Københavns Kommune ikke henvist en eneste ledig til job de seneste to år. Og så skal vi på køretur med en tv-vært, der er godt træt af at være bilejer på Østerbro.

Er du i øvrigt mere i humør til at lytte, så kan du høre Berlingskes morgenoverblik lige her:

Følg Morgenposten på mobil

Og så til dagens historier:

Jobcentrene i København har ikke henvist en eneste ledig til job de seneste to år

Da Berlingske i september spurgte Marianne Sørensen, direktør i Københavns Kommune, hvor ofte jobcentrene i København henviser ledige til job, kunne hun ikke »huske det konkrete tal«.

Nu viser en aktindsigt, at de slet ikke har gjort det.

I stedet har de tre jobcentre i Københavns Kommune i to år lavet løse aftaler med de ledige – på trods af, at det står beskrevet i loven, at det er deres opgave at henvise. Hvor mange løse aftaler, der er indgået i 2020 og 2021, har Jobcenter København ikke noget overblik over.

De seneste to år har det derfor ikke haft direkte konsekvenser, hvis man som kontanthjælps- eller dagpengemodtager har sagt nej til at tage et arbejde.

»Spørgsmålet er, om det er fordi, man ikke tør se sine klienter i øjnene og ikke er klar til at sanktionere dem.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

Det vækker højlydt undren hos eksperter og forargelse på Christiansborg.

»Jeg er fuldstændig rystet. Spørgsmålet er, om det er, fordi man ikke tør se sine klienter i øjnene og ikke er klar til at sanktionere dem,« siger Niels Flemming Hansen, beskæftigelsesordfører for Det Konservative Folkeparti.

Men kritikken er Marianne Sørensen ikke enig i.

Mere om det her.

Ny undersøgelse: Flertal vil hurtigt til lægen frem for at blive tilset af den samme

På forsiden af Jyllands-Posten kan man læse, at et flertal af danskerne hellere vil have hurtig adgang til læge frem for at komme til den samme læge hver gang.

Det viser en ny spørgeundersøgelse fra Danske Patienter, som ikke mener, at den nuværende lægemodel matcher borgernes behov.

»Vi oplever i visse dele af landet, at patienter må vente længe i telefonen, ligesom der kan gå mange dage eller måske uger, før man kan få en lægetid,« siger formand for Danske Patienter Klaus Lunding til avisen.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation Jørgen Skadborg er ikke synderligt imponeret over Danske Patienters undersøgelse. Ved at spørge et repræsentativt udsnit af danskerne, rammer man nemlig de mange, der ikke går til læge ret ofte, mener han.

Læs historien her.

»De føler sig defekte og forkerte«: Unge skammer sig over psykisk sårbarhed

Vi skal videre til dagens udgave af Politiken, hvori man kan læse, at mange psykisk sårbare unge skammer sig over at være netop det.

Det viser data fra kampagnen »Sårbare Sandheder«, som organisationen Sind Ungdom lancerede i august.

Mange psykisk sårbare unge skammer sig over at være netop det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Fra Psykiatrifonden lyder det, at skam er et af de største problemer i psykiatrien.

»Det knytter sig til tabuet om psykiske sygdomme. Vi taler ikke særlig meget om dem, og de er mindre synlige end somatiske sygdomme som kræft. Dermed bliver mental mistrivsel og psykisk sygdom ikke prioriteret højt politisk,« siger forman og speciallæge i psykiatri Torsten Bjørn Jacobsen.

Mere om det her.

Læger mener ikke, at børn skal kunne skifte køn

I en rundspørge, som Kristeligt Dagblad har foretaget blandt danske læger, giver et markant flertal udtryk for, at det er uhensigtsmæssigt, hvis børn kan skifte juridisk køn.

Et stort flertal i Det Etiske Råd er ellers for at sænke aldersgrænsen fra de nuværende 18 år.

Samtidig har regeringen meldt ud, at der først vil blive fremsat et lovforslag på området om et år. Det fortalte indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) onsdag, efter regeringen af sine støttepartier blev kritiseret for at trække i land på at ville fjerne aldersbegrænsningen.

Lægernes svar kommer ikke bag på Hans Holmsgaard fra Kristelig Lægeforening, der er helt enig i, at mindreårige ikke skal skifte juridisk køn.

Sekretariatschef i LGBT+ Danmark Susanne Branner Jespersen mener, at de adspurgte lægers holdning til juridisk kønsskifte er et udtryk for uvidenhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (arkiv) Sekretariatschef i .

Sekretariatschef i LGBT+ Danmark Susanne Branner Jespersen mener til gengæld, at det er et udtryk for uvidenhed.

»Det er et område, der er rigtig mange holdninger til, men meget lidt viden om. Det gælder generelt i befolkningen, og jeg synes, besvarelserne afslører, at det også gælder blandt læger,« siger hun.

Læs historien her.

På ufremkommelig udflugt med Peter Tanev

I selskab med Peter Tanev er Berlingske taget på en køretur i det kvarter, der har været vejrværtens hjem i 30 år: Østerbro.

Ikke på noget tidspunkt i de 30 år mindes Peter Tanev, at der har været vejarbejde, skiltning, omkørsel, parkering forbudt og optagede p-pladser i så stort omfang som lige nu.

»Hvis man kommer sent hjem en søndag aften, er det ikke unormalt, at man må køre en halv time til tre kvarter for at finde en parkering,« siger Tanev, der har en oplevelse af at være »ladt i stikken« af rådhuset:

»Alt med biler bliver ikke taget seriøst, det er min oplevelse. Jeg fornemmer ikke en kommune, der prøver at gøre det lettere at være borger på Østerbro.«

Peter Tanev er meget aktiv i debatten om det omfattende vejarbejde rundt omkring i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Læs mere om det her.

Det sker i dag:

Den danske Tour de France-rute præsenteres: Kronprins Frederik holder tale ved rutepræsentationen af Tour de France 2022, hvis første tre etaper kommer til at foregå på dansk jord.

Ny transportanalyse fra Klimrarådet: Klimarådet har undersøgt de forskellige alternative drivmidler til lastbiler for at kunne give anbefalinger til, hvordan Danmark bedst kan understøtte en klimavenlig omstilling af den tunge vejgodstransport.

Afhøringer i Minkkommissionen: Over en række dage holder kommissionen afhøringer for at afdække omstændighederne i forbindelse med aflivningen af minkene under coronapandemien.

Og så fortsætter rigsretssagen mod Inger Støjberg: I dag er der afhøring af forhenværende kontorchef Jesper Gori og Anna-Sophie Saugmann-Vasi.

Coronaoverblik

Til slut skal vi lige en tur forbi de nyeste coronatal. Her kan det bemærkes, at 789 smittede på et døgn er det højeste antal siden 1. september.

Rigtig god torsdag!