Nu går regeringens økonomiske rådgiver ind i debatten om danskernes feriepenge: Det er »det bedste« værktøj

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Økonomiprofessor og tidligere overvismand Torben M. Andersen, der er formand for regeringens økonomiske ekspertgruppe, kommer med opsigtsvækkende udmelding om danskernes feriepenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-mandag-morgen og velkommen til det første nyhedsoverblik i denne uge.

I dag er dagen, hvor genåbningens fase tre bliver indledt, og forud venter en overflyvning af dagens vigtigste historier, som i de fleste tilfælde har at gøre med coronavirussen. Derfor begynder vi med de nyeste coronatal, som viser, at antallet af indlagte fortsat er faldende.

Bekræftede smittede i Danmark: 11.948
Indlagte: 75
Indlagte på intensiv: 15
Heraf i respirator: 9
Antal døde: 589
Bekræftede smittede på verdensplan: 7.009.065
Døde på verdensplan: 402.730

Læs mere om dagens coronatal i Danmark her og på verdensplan her. Og så fortsætter vi til dagens historier:

Offentlig revolution

Erfaringer fra den lange nedlukning har fået  kommunerne til at tro på, at Mette Frederiksen kan gøre det, der ikke er lykkedes for hendes forgængere.

En række borgmestre, eksperter og regeringen mener nemlig, at der i kølvandet på den store nedlukning af det danske samfund sker noget ganske afgørende, når det kommer til pseudoarbejde.

Nedlukningen har således været en øjenåbner, og nu er det tid til at rydde ud i »rockwoollaget« og mængden af pseudoarbejde. Kontrol og regler skal erstattes af tillid og større frihed for de ansatte og deres offentlige ledere.

»Vi har beskæftiget os med afbureaukratisering i mange afskygninger under hver eneste regering i al den tid, jeg har været i kommunalpolitik. Men vi har ikke tidligere haft en coronakrise. Den har ikke været godt for ret meget, men den har givet os indsigt og læring, som vi kan bruge til at foretage et stort ryk,« siger formand for Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S).

Hele historien kan læses her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Slip feriepengene løs

Vi springer videre til dagens Politiken.

Økonomiprofessor og tidligere overvismand Torben M. Andersen, der er formand for regeringens økonomiske ekspertgruppe, støtter i avisen et forslag til, hvordan dansk økonomi kan kickstartes.

Han mener således, at regeringen og Folketinget bør udbetale danskernes indefrosne feriepenge.

»Det vil udløse så pænt store udbetalinger til borgerne, at det formentlig kan gøre arbejdet – og få sat tilstrækkelig gang i efterspørgslen og forbruget i en første runde af den økonomiske genopretning«, siger Torben M. Andersen til Politiken, der også fortæller, at det for ham at se »er det bedste og mest enkle værktøj« til at få økonomien i gang.

Torben M. Andersen understreger, at der dog stadig kan blive behov for at udskrive flere checks ud i husholdningerne. På Christiansborg får forslaget positiv respons hos en række partier, heriblandt DF, de Konservative og Enhedslisten.

Læs hele historien her.

»Prinsesse«

Og så til en historie, der ikke handler om coronavirus.

Berlingske kan mandag fortælle, at en ledende medarbejder i Banedanmark tilsyneladende har haft et tæt og personligt forhold til private entreprenører, som ifølge eksperter kan have givet i hvert fald en af virksomhederne potentielt ulovlige fordele.

Det fremgår af en aktindsigt, som Berlingske har fået.

I ét tilfælde har byggelederen hjulpet en virksomhed med i detaljer at udarbejde et tilbud på en opgave til en værdi af omkring 170.000 kroner.

Det fremgår af aktindsigten, at den ledende medarbejder tager på restaurant og inviteres til fest med private entreprenører. Desuden bruger byggelederen og en af entreprenørerne ord som »pus«, »skat« og »prinsesse« om hinanden.

Læs hele historien her.

Bølge af konkurser

Vi bliver i Berlingske og bevæger os over i en businesshistorie, der handler om, at en konkursbølge snart forventes at ramme Danmark.

For i takt med at hjælpepakkerne fra staten udfases, vil antallet af konkurserer stige voldsomt. Det forudser en ny, omfattende analyse fra KPMG.

Titusindvis af arbejdspladser vil forsvinde, og ikke mindre end 4.200 virksomheder vil i år blive tvunget til at opgive kampen og dreje nøglen om, vurderer KPMG.

Ligeledes forventer Dansk Industri og en professor i økonomi også, at antallet af konkurser vil stige kraftigt som følge af coronakrisen.

»Der har allerede været en del konkurser de seneste måneder, men vi forventer at komme til at se mange flere hen over resten af året, når hjælpepakkerne ophører. Det er især mindre virksomheder med op til ti ansatte, som vil blive ramt,« siger Henrik R. Mulvad, CEO og seniorpartner i KPMG Danmark.

Artiklen kan du læse her.

Nu bliver der åbnet yderligere

Genåbningens fase tre begynder fra i dag. Forsamlingsforbuddet hæves derfor til 50 personer, og en række institutioner slår ifølge Ritzau dørene op, herunder Randers Regnskov, teatret Aveny-T, Vikingeskibsmuseet, Dansk Arkitektur Center, Legoland og ikke mindst Tivoli, der åbner kl. 11.00.

Fitnesscentre kan også åbne fra i dag, men søndag lød det fra den største kæde i Danmark, Fitness World, at de afventer retningslinjerne fra myndighederne. Samme melding kom fra fitnesskæden SATS. En række svømmehaller har sagt det samme.

Over for TV 2 slår professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet Jens Lundgren samtidig fast, at selv om fitnesscentre og forlystelsesparker igen kan slå dørene op, betyder det altså ifølge professoren ikke, at snakken om nedlukning er død:

»Vi skal vænne os til, at vi over de næste måneder, og måske år, skal snakke om både genoplukning og gennedlukning som to sider af situationen,« siger Jens Lundgren til TV 2.

Professoren mener, at man som følge af smittespredning eksempelvis vil opleve specfikke fitnesscentre eller skoler blive lukket igen.

Læs nyheden her.