Nu flytter danskerne fra storbyerne

Det passer ikke, at danskerne strømmer til Aarhus og København. I år forventer Aarhus fraflytning, mens tilflytningen til København er stoppet.

Arkivfoto. Københavns skyline. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke længere hold i påstanden om, at danskerne i stor stil flytter fra provinsen til Aarhus og København.

Ifølge en ny opgørelse vokser befolkningstallet i de to storbyer på grund af indvandring og nyfødte, ikke fordi der netto flytter danskere til byerne fra andre landsdele, skriver Jyllands-Posten.

»København og Aarhus frastøder nu lige så mange familier, som de tiltrækker unge, der skal studere. Flyttemønstrene har ændret sig, og det store træk til storbyerne er forbi,« siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som forsker i flyttemønstre og boligforhold, til Jyllands-Posten.

Ser man på, hvor mange der flyttede til byerne i forhold til, hvor mange der flyttede fra, så kom der sidste år netto 764 danskere til København og 448 til Aarhus. Det er det laveste niveau siden finanskrisen i 2008. I år er tendensen for alvor vendt, og begge byer har indtil nu haft en nettofraflytning.

Med et stort indryk af studerende her ved studiestart vil det dog ændre sig i tredje kvartal. Men trods de studerendes indryk vil Aarhus ende med en nettofraflytning i år, mens København får lige så mange, der flytter til byen, som der flytter fra den.

Boligforsker Morten Skak, der er lektor ved Syddansk Universitet, mener, at en del byboere har ønsket at flytte væk i længere tid. Men de har været fanget deres lejligheder, fordi de købte dem, da salgsprisen toppede lige før finanskrisen.