Nu får københavnerne strøm fra megabatteri

Indbyggerne i Nordhavn i København kan som de første bydanskere tappe strøm direkte fra et megabatteri på 3,5 ton.

Det 3,5 ton tunge li-ion batteri står i et parkeringshus i Nordhavn og vil gøre elforsyningen i det nye kvarter mere fleksibel og tidssvarende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som de første danske forbrugere i et bynært miljø kan indbyggerne i Københavns nye Nordhavnskvarter nu tappe strøm fra et megabatteri.

Det 3,5 ton tunge li-ion batteri er installeret i et parkeringshus i Nordhavn og er så kraftigt, at det kan forsyne ca. 60 husstande med strøm i et døgn.

Tanken med kæmpebatteriet er, at det især skal lade op, når vindmøllestrømmen er rigelig og forbruget er lavt. Derefter kan forbrugerne ganske automatisk tappe fra det i spidsbelastningsperioder, f.eks. når elkogere og tv-apparater kører og elbiler lader op.

På den måde belaster man i mindre grad det almindelige kabelnet, der ofte kører tæt på kapacitetsgrænsen.

På vej mod et eldrevet samfund

Batteriet er produceret af den svensk-schweiziske elektrificeringsvirksomhed ABB i et nært samarbejde med Dong Energys eldistribueringsselskab Radius Elnet.

Ifølge administrerende direktør for ABB Danmark, Claus Madsen, er det store batteri i Nordhavn efter alt at dømme kun et meget indledende skridt på vejen mod et stadigt mere elektrificeret samfund.

»Vi bevæger os mod et eldrevet samfund med elbiler, elbusser og selv elfærger. Det sker samtidig med, at vores el primært kommer fra den svingende produktion fra vind og sol. Det skaber et meget mere komplekst elsystem, hvor lagring af strøm kommer til at spille en central rolle, og her er batterier den vigtigste teknologi i dag,« siger Mads Clausen.

Han understreger, at i modsætning til lagring af energi i eksempelvis varmt vand rummer batterier den fordel, at de »er bragende hurtige, når man har brug for effekt«, og at batterierne til stadighed bliver billigere og kraftigere som følge af forskning og udvikling verden over.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) stod onsdag eftermiddag i spidsen for indvielsen af det tonstunge batteri i Nordhavn og udtalte i den forbindelse, at det er et skridt i arbejdet frem mod at gøre København CO2-neutral i 2025.

»Det understreger, at vi går forrest for at reducere CO2-udledningen,« sagde han.

Batteriet er et led i forsknings- og demonstrationsprojektet EnergyLab Nordhavn i København. Projektet udvikler fremtidens intelligente energiløsninger og anvender Nordhavn som et storbylaboraorium. Når Nordhavn er fuldt udbygget, vil der være ca. 40.000 beboere og 40.000 arbejdspladser.