Nu får københavnerne blødere vand

Forsyningsselskabet HOFOR gør klar til en indsats mod kalken i det storkøbenhavnske drikkevand. Vandet blødgøres med natriumhydroxid, og det er helt ufarligt, lyder det.

Det hårde vand giver flere dryppende vandhaner og tilstoppede vaskemaskiner Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drikkevandet i hovedstadsområdet er det hårdeste i Danmark. Det betyder, at storkøbenhavnere i højere grad end andre døjer med dryppende vandhaner og tilkalkede opvaskemaskiner.

Men nu skal det være slut med ulemperne ved hårdt vand for borgere og virksomheder. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, vil blødgøre vandet, og det sker gradvist frem mod 2024, skriver Bolius.dk.

»Vi mener, der er en lang række fordele både for den enkelte forbruger, for virksomhederne og for samfundet som helhed ved at gøre det. Lande som Sverige og Holland har allerede gjort det i årevis,« siger projektleder i HOFOR Dorthe von Bülow til boligportalen.

HOFOR har valgt at bygge nye afkalkningsanlæg med såkaldte pelletbeholdere på alle sine vandværker. Det vil ikke ske på samme tid, men fra 2016 til 2024, hvis kommunalbestyrelserne i de forskellige kommuner ellers godkender det.

I pelletbeholderen blødgøres vandet ved at tilsætte natriumhydroxid - også kendt som afløbsrens, kaustisk soda, ætsnatron og natronlud - og desinficeret sand til vandværkets råvand.

»Det lyder måske uhyggeligt, at vi tilsætter natriumhydroxid, som er en stærk base, men man skal ikke lade sig forskrække af det. Det hjæIper udelukkende til at binde kalken til sandet, og det eneste, der går videre, er en ganske lille smule natrium, som knapt kan spores og slet ikke smages. Og drikkevandets kemiske balance overvåges konstant,« siger Dorthe von Bülow til Bolius.dk.

Isoleret set vil blødgøringsprojektet betyde, at forbrugernes vandregning vil stige, fordi det koster af bygge og drive afkalkningsanlæggene. Men ifølge HOFOR vil hver forbruger - når alt er lagt til og trukket fra - spare 4,40 kroner pr. kubikmeter vand. For en familie med et gennemsnitsforbrug på 120 kubikmeter vand om året svarer det til 528 kroner om året, men besparelsen varierer i forhold til det specifikke forbrug.

»Selv om vandregningen stiger, har COWI regnet ud, at især varmtvandsanlæg og hvidevarernes længere levetid, men blandt andet også lavere energiforbrug og mindre forbrug af sæbe og rengøringsmidler samlet set giver en besparelse,« siger Dorthe von Bülow.

BNB