Nu får Joachim sin Marie

Prins Joachim gifter sig med franskfødte Marie Cavallier til foråret. Hun er allerede godt kendt både med resten af den kongelige familie og i Møgeltønder, hvor hun får sit fremtidige hjem på Schackenborg.

Forlovelsen mellem prins Joachim og Marie Cavallier blev fejret med et glas champagne i statsministeriet i går formiddags, efter at dronning Margrethe på et statsråd havde orienteret regeringen om den glædelige begivenhed, der efter planerne følges op med bryllup til foråret. Både de nyforlovede - hun i hvid todelt dragt - prins Henrik og kronprins Frederik var til stede ved statsrådet.

Herefter var der frokost på Fredensborg, hvor også Marie Cavalliers familie deltog.

Forlovelsen kom ikke på samme måde som Prins Joachims forlovelse med Alexandra Manley i 1995 som en bombe. Den nu 38-årige Joachim og Marie Cavallier, der er 31 år, har dannet par i tre år, holdt dog en pause sidste sommer, og den smukke franskfødte Marie med den slående lighed med kronprinsesse Mary har flere gange været sammen med resten af den kongelige familie. Hun og Joachim tilbragte påsken med regentparret på Marselisborg Slot. Marie Cavallier har ikke mindst lært Joachims sønner, prinserne Nikolai og Felix, godt at kende. De har bl.a. været på skiferie sammen alle fire. Marie Cavallier skulle ifølge ugebladene have et vældigt godt forhold til prins Joachims ekskone, grevinde Alexandra, og hun er allerede blevet et kendt ansigt i Møgeltønder, hvor hun vil få sit fremtidige hjem på Schackenborg.

Den kommende prinsesse blev født 6. februar 1976 i Paris som datter af Alain Cavallier og Francoise Grassiot. Hun har fire ældre brødre. Forældrene blev skilt, da Marie var 13 år, og hun flyttede med sin mor til Schweiz, hvor hun bl.a. har gået på kostskole. Hun har fået en international uddannelse, studeret i Boston og arbejdet i New York og taler foruden fransk også italiensk, engelsk og spansk. Marie Cavallier er ansat i sin stedfar Christian Grassiots finansieringsfirma i Génève og bor i en lejlighed i Génèves gamle bydel. Hendes mor driver hotel i et sydfransk slot.

Når prins Joachim og Marie Cavallier er blevet gift, bliver Marie prinsesse, og det sætter ifølge professor i retsvidenskab ved Aalborg Universitet og kongehusekspert Claus Haagen Jensen visse grænser for, hvad hun kan påtage sig af arbejde.

»Der findes ingen generelle regler om, hvad kongelige må beskæftige sig med, men efter brylluppet vil der være begrænsninger.

Hun kan f.eks. hjælpe sin mand på gården, hvis hun har lyst til det, men hun må passe på ikke at blive placeret politisk,« siger Claus Haagen Jensen og peger på at andre kongelige har valgt at arbejde i neutrale humanistiske og kulturelle organisationer.

Han mener, at det ville være klogt, hvis hun allerede i forlovelsesperioden indretter sig efter de uskrevne regler, der gælder efter giftermålet og benytter tiden til at få intensiv danskundervisning.

»Det gjorde Kronprinsessen og især nuværende grevinde Alexandra med stor succes,« siger Claus Haagen Jensen.

Marie Cavallier, der er katolik, har allerede meddelt, at hun vil konvertere til den evangelisk-lutherske kirke, men det behøver hun ikke ifølge Claus Haagen Jensen, selv om både prins Henrik, kronprinsesse Mary og daværende prinsesse Alexandra gjorde det. Hun vil også skifte statsborgerskab og blive dansker.

Marie Cavallier har tidligere udtalt, at hun gerne vil have tre børn, men hendes og prins Joachims eventuelle børn kommer ikke til at springe prins Nikolaj og prins Felix over i arvefølgen.

»Den ligger fast. Først Kronprinsen og hans børn, derefter prins Joachim og hans børn i den rækkefølge, de er født. Først når tronfølgeloven af 1953 bliver ændret ligestilles piger med drenge, men det bliver først akuelt om et par generationer,« siger Claus Haagen Jensen.