Nu er Nordhavnsvej klar: »Jeg synes godt nok, at det ligner en nordjysk motorvej lige nu«

Tidspunktet for dagens endelige åbning af Nordhavnsvej var holdt hemmeligt til det sidste. Nu begynder trafikken at strømme til den nye omfartsvej.

Kl. 12:30 mandag kørte de første bilister ind på Nordhavnsvej. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Klokken er 12.26.

Et par mænd i neongule veste dirigerer omhyggeligt bilister og lastbilschauffører ind på Helsingørmotorvejen til venstre for de orange vejstolper, der blokerer for gennemkørsel på den næste vejbane ved Strandvænget.

De ved ikke, at om kun fire minutter bliver selvsamme Helsingørmotorvej aflastet af Københavns nyeste og største vejanlæg nogensinde, som skal lede trafikken væk fra byen.

Nordhavnsvej.

Tidspunktet har Københavns Kommune nemlig holdt hemmeligt lige til det sidste for at undgå kødannelse på strækningen, som hobevis af glade københavnere i går besøgte på cykel til en særlig prøvekørsel i går.

Lastbilerne væk fra byen

12.29.

To af kommunens vestklædte folk sætter i småløb hen mod afspærringen, klar til at fjerne stolperne for at ramme det officielle åbningstidpunkt klokken 12:30.

Sekunder efter er vejen tom for neonveste, bommen er oppe, og Nordhavnsvej er klar til sine første trafikanter i vestgående retning.

En Mercedes og en Audi er de første til at trille hjulene ind på den nye omfartsvej. Og der går ikke længe, før en lind strøm af personbiler, varevogne og lastbiler også slanger sig ud gennem den oplyste tunnel i modgående retning.

»Det er godt at se, at der kører rigtig mange lastbiler allerede. Der kommer generelt mange lastbiler fra Nordhavn på den strækning, og det er også en af grundene til, at den er blevet bygget,« siger projektchef Anne Kongsfelt.

Generelt har der dog ikke været mange biler at spore på den splinternye strækning her i de tidlige eftermiddagstimer.

»Jeg synes godt nok, at det ligner en nordjysk motorvej lige nu,« siger hun spøgefuldt klokken 14 mandag eftermiddag, halvanden time efter at bommen blev løftet.

»Men det ændrer sig nok i løbet af dagen ved myldretid.«

Et par timer senere, klokken 16, oplyser hun, at 4.700 biler indtil videre har benyttet Nordhavnsvej siden klokken 12:30.

Forventningen er, at 30.000 bilister hver dag skal køre på strækningen.

Og Anne Kongsfelt er da heller ikke bekymret:

»Erfaringsmæssigt går der nogle dage, før bilisterne vænner sig til sådan nogle ændringer.«