Nu er Københavns offentlige toiletter blevet for ulækre

Mange af toiletterne i det offentlige rum i København er så uhumske eller ødelagte, at de er ubrugelige. Og det skal der gøres noget ved, lyder den politiske melding.

Københavns Kommune vil gøre noget ved de mange beskidte offentlige toiletter. På Halmtorvet på Vesterbro falder standarden mærkbart. Foto: Linda Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange af de offentlige toiletter i København er så ulækre, nedslidte eller ødelagte, at de hverken egner sig til stort eller småt.

Det erkender Københavns Kommune, der derfor har fået udarbejdet en plan for, hvordan de 130 offentlige toiletter på gader og stræder, parker og kirkegårde kan få en slags makeover, så det bliver tåleligt at forrette sin nødtørft på dem.

Kommunen bruger i dag omkring 25 millioner kroner på drift og vedligehold af toiletterne, hvor der siden 2012 har været gratis adgang. Mange af dem er uden opsyn, og en tredjedel af dem har »i dag et så lavt serviceniveau«, at de »kontinuerligt enten er lukkede pga. hærværk og utilstrækkelig vedligehold eller er ubrugelige pga. utilstrækkelig rengøring«, som det hedder i planen.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten kan »kun sige ja til«, at de københavnske toiletter trænger til en ordentlig omgang.

»Vi er nødt til at finde pengene til at forbedre dem,« mener han.

Millioner kan blive hældt ned i afløbet

Hvor meget ved han dog ikke endnu. Men at det kan komme til at koste mange millioner kroner, fremgår af planen. Således vil det koste 4,3 millioner kroner ekstra om året at rengøre toiletterne op til tre gange dagligt samt en engangsinvestering på 400.000 kroner. Dertil kommer en engangsinvestering på godt 8,3 millioner kroner til renovering og en årlige ekstraregning på 1,2 millioner kroner til at bekæmpe hærværk.

Dertil kommer en yderligere engangsudgift på 4,6 millioner kroner til at »løse problemer knyttet til uhensigtsmæssig adfærd såsom stofindtag, prostitution m.m.«, mens udvidet åbningstid året rundt af bl.a. toiletter på legepladser kan løbe op i godt 2,6 milloner kroner.

Endelig skal der sættes op til 4,7 millioner kroner af til »styring og videreudvikling af toiletområdet«.

»Ingen københavnere gider at tisse i portene eller at skulle gå og holde sig,« siger Morten Kabell: »Restauranter og hoteller melder om, hvordan de føler sig belastet af noget, der efter deres mening burde være en offentlig toiletopgave.«

Artiklen fortsætter under billedet

Københavns Kommune bruger i dag omkring 25 millioner kroner på drift og vedligehold af toiletterne, hvor der siden 2012 har været gratis adgang. Mange dem er uden opsyn, og en tredjedel af dem har »i dag et så lavt serviceniveau«, at de »kontinuerligt enten er lukkede pga. hærværk og utilstrækkelig vedligehold eller er ubrugelige pga. utilstrækkelig rengøring«, som det hedder i planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Frygten for at få Kinas toilet-ry

Ifølge borgmesteren presser Københavns vokseværk både de offentlige toiletter og resten af den kommunale infrastruktur.

»Jeg tror heller ikke, det er helt ligegyldigt i forhold til turister. Ikke at de vælger destination efter toiletterne. Men det ville da være ærgerligt, om vi fik det samme image som Kina. Man kan næppe åbne en guidebog til Kina uden at læse om, hvor ulækre toiletterne er,« siger han.

Morten Kabell understreger, at det endnu er uklart, om kommunen vælger at følge hele eller dele af planen, der er udarbejdet af teknik- og miljøforvaltningen.

De Konservatives gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Jakob Næsager, er enig i, at der skal gøres noget ved toiletterne. Men, som han siger, så er der »lagt op til alt for lidt«.

Han efterlyser en kortlægning af samtlige kommunale toiletter i København. Altså toiletterne i alle syv forvaltninger og ikke bare de 130 i det offentlige rum, som Teknik- og Miljøforvaltningen har ansvaret for.

»Og så skal der være skiltning til dem alle. Et af de mest uhumske i hele byen er dét på Christianshavns Torv. Hvorfor i alverden er der ikke et skilt, hvor der står, at der er et offentligt toilet lige på den på den anden side af gaden, nemlig på biblioteket? Hvis jeg skal på toilet, er jeg da ligeglad med, om det er den ene eller den anden borgmester, der betaler for rengøringen,« mener Jakob Næsager.

Københavns Kommune vil gøre noget ved de mange beskidte offentlige toiletter. De offentlige toiletter i Den Brune Kødby på Vesterbro lever alt for godt op til områdets navn. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere