Nu er en pinsedag på vej ud

Topforhandlere i regeringen og fagbevægelsen drøfter muligheden for at afskaffe to helligdage for at skaffe ekstra arbejdsudbud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne risikerer at måtte vinke farvel til to helligdage, når regeringen og arbejdsmarkedets parter i nær fremtid sætter sig sammen for at finde for fire mia. kr. ekstra arbejdsudbud. Berlingske erfarer, at stærke kræfter i fagbevægelsen og regeringen går med overvejelser om at løse udfordringen med en kontroversiel model, hvor ikke alene store bededag sløjfes som fridag, men hvor også 2. pinsedag eller skærtorsdag lider samme skæbne.

Muligheden for at afskaffe to helligdage har været bragt i spil på møder mellem regeringens topministre og forhandlere fra FTF og LO-fagbevægelsen, erfarer Berlingske. Modellen har nemlig tre afgørende fordele: For det første betyder færre helligdage, at alle - lige fra den timelønnede til chefen - kommer til at bidrage med ekstra arbejde, men timelønnede får løn for ekstraarbejdet. For det andet slipper fagbevægelsen for at medlemmerne skal stemme ja til at arbejde mere ved en overenskomstfornyelse, da beslutningen skal vedtages i Folketinget. Og sidst, men ikke mindst, vil næsten hele den planlagte finansiering bag trepartsforhandlignerne på fire mia. kr. være tilvejebragt.

Hvis der skal afskaffes helligdage, er det dog ikke nu, hvor ledigheden er høj, mener sygeplejerskernes formand Grete Christensen.

»Jeg vil ikke bede mine medlemmer om at arbejde mere, når deres kolleger fyres. Så det første, vi skal blive enige om ved trepartsforhandlingerne, er, hvornår der er brug for øget arbejdskraft. Diskussionen om to helligdage eller en anden model må vi tage derefter,« siger hun.

HK-formand Kim Simonsen er åben overfor at inddrage en helligdag i trepartsforhandlingerne, men han stejler ved udsigten til to: »Hvis en helligdag er besværlig, så er to helligdage dobbelt besværlig, når vi ikke kan se, hvad vi får for det. Jeg vil gerne opfodre til, at regeringen nu kommer i gang med de trepartsforhandlinger.«

FOA-formand Dennis Kristensen er slet ikke lun på tanken om at sige farvel til nogle helligdage.

Deltag i debatten: Er du klar til at vinke farvel til to helligdage for at finde fire milliarder til øget arbejdsudbud?