Nu er det pludselig Kina, der er bange for turister, som vil på besøg

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Få overblik over coronavirussen, som spreder sig verden over, i videoen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters, Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Det bliver endnu en dag i coronavirussens tegn. I USA tog aktiemarkederne i går et historisk stort dyk på grund af virusfrygten. Vores Business-redaktion har selvfølgelig øjnene rettet mod, hvordan det påvirker Danmark og Europa, når markederne åbner på denne side af Atlanten.

Den smitsomme coronavirus har siden december spredt sig fra Kinas Hubei-provins til over 40 lande verden over. Men mens antallet af nye smittetilfælde fortsat daler i Kina, har Sydkorea nu over 2.000 smittede med coronavirus. Ligesom smitten spredes i Europa fra dag til dag. De seneste dage har virussen faktisk spredt sig mere uden for Kinas grænser, end den har i Kina, fortæller Ritzau.

Det har nu skabt bekymring hos de kinesiske myndigheder for, at folk fra smitteplagede lande rejser ind i Kina og skaber ny smittespredning, skriver nyhedsbureauet Reuters. I Kinas hovedstad, Beijing, bliver indrejsende fra de hårdest berørte lande således bedt om at gå i 14 dages karantæne.

I Kina er der det seneste døgn blevet registreret 327 nye smittetilfælde, hvilket ifølge AFP er den laveste stigning i mere end en måned.

Samtidig er der dog bekræftet 44 nye dødsfald i Kina, hvilket er en lille stigning sammenlignet med døgnet forinden.

Tilbage til Danmark. Vi også øje med situationen på TV 2, hvor 16 medarbejdere er sendt i karantæne – efter det første bekræftede danske tilfælde af coronavirus blev fundet, myndighedernes udmeldinger og alt andet.

Følg med hele dagen på Berlingskes liveblog her.

33 tyrkiske soldater er dræbt under optrapning i Idlib

Vi bliver i udlandet for en stund. Mindst 33 tyrkiske soldater blev torsdag dræbt i et luftangreb i den syriske provins Idlib, oplyser Rahmi Dogan, der er guvernør i Hatay-provinsen i Tyrkiet, som grænser op til Syrien, i en TV-meddelelse natten til fredag dansk tid.

Det er Reuters, der fortæller historien.

Tyrkiet anklager det syriske regime for at stå bag angrebet. Derfor har de tyrkiske styrker sent torsdag aften indledt en række angreb mod flere syriske mål, oplyser den tyrkiske præsident Erdogans kommunikationschef, Fahrettin Altun, i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

»Alle regimets kendte mål og flere endnu vil blive angrebet fra luften og fra jorden.«

Den syriske præsident Bashar al-Assads styrker har de seneste måneder arbejdet hårdt for at genvinde kontrollen over Idlib, som er den sidste oprørskontrollerede region i Syrien.

Tyrkiet sendte torsdag tusindvis af soldater ind i provinsen for at støtte oprørerne mod den syriske offensiv.

Præsident Erdogan har tidligere advaret om, at Tyrkiet vil svare igen mod Syrien, hvis ikke de syriske styrker trækker sig ud af Idlib.

Den seneste udvikling i Idlib har natten til fredag fået Nato, FN og USA til at advare mod yderligere eskalering af situationen.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen samt Sophie Løhde, Troels Lund Poulsen og Anni Matthiesen vil efter et forsoningsmøde i Statsministeriet stadig have opfyldt flere krav for at komme tilbage i forhandlingerne om en ny udligningsreform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Ellemann stiller nye krav til Mette Frederiksen efter krisemøde: »Vi har haft en alvorlig samtale«

Sent torsdag aften udskød Venstre endnu en gang forhandlingerne om udligningsreformen. Partiet stiller nu to konkrete krav til regeringen for at fortsætte forhandlingerne.

Regeringen må kun stille med forhandlere fra selve regeringen, altså ingen menige folketingsmedlemmer eller særlige rådgivere til ministrene.

Derudover skal Venstres krav om kompensation for udlændinge opfyldes, før partiet er tilbage i forhandlingslokalet.

Tillidsbruddet opstod, efter at en mail om Socialdemokratiets planlagte politiske angreb på Venstre blev bragt i Jyllands-Posten.

Blot en halv time efter at e-mailen var afsendt, mødte social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) pressen foran glasdøren i Finansministeriet. Her opfordrede de igen – uvidende om, at e-mailen også var sendt til Jyllands-Posten – til, at partierne i forhandlingerne droppede »Christiansborg-fnidder«.

Du kan læse mere om, hvordan det skete i denne grundige kortlægning.

Carlsberg-formand kendte til anklager om lovbrud

Anklagerne om mulige lovbrud i Carlsbergs indiske datterselskab nåede allerede sidste år den allerøverste instans i Carlsberg, nemlig bryggerikoncernens bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher, kan Berlingske i dag afsløre.

I sommeren 2019 blev bestyrelsesformanden præsenteret for en stribe vidtrækkende beskyldninger fra bryggeriets partner i Indien, den lokale forretningsmand C.P. Khetan, som Carlsberg de senere år er havnet i en betændt konflikt med.

Partneren udtrykte i en e-mail til Flemming Besenbacher sin utvetydige vrede over en lang række forhold, som – ifølge partneren – trods tidligere advarsler endnu ikke var bragt i orden.

Politisk udvalgte ambassadører på vej?

Statsminister Mette Frederiksen (S) har længe signaleret, at hun ønsker politiske ambassadører på nogle af Danmarks vigtige diplomatposter rundt om i verden. Der ses nu tydelige signaler på, at man er langt med tanken i udenrigstjenesten, hvor en række ambassadørposter måske bliver politisk besat i løbet af kort tid.

Berlingske har talt med centrale aktører om emnet. Ingen af dem ønsker at stå frem med navn. Men tendensen synes at være klar: De politiske ambassadører kan være på vej også på de danske repræsentationer ude omkring i verden.

Lauritz Wind blev overfaldet i Gothersgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Clockwork Orange«-vold i Indre By må stoppe

19-årige Lauritz Lindboe Wind blev forleden overfaldet og slået bevidstløs i Gothersgade. Overfaldsmændene hoppede på hans hoved, mens han lå ned og smed ham ud foran de forbikørende biler.

»Det har jo udviklet sig til »Clockwork Orange«-vold,« siger Hannibal Holt, der er formand for Grønnegade Kvarters Beboerforening, til Berlingske med henvisning til Stanley Kubricks film af samme navn fra 1971, hvor hovedpersonerne morer sig med »ultravold« mod sagesløse. Holt mener, at det er udenfor diskussion, at Indre by de seneste år er blevet et mere voldeligt område. Primært grundet for mange barer.

Det sker i dag

Dom i sagen mod Jakob Scharf

Østre Landsret afsiger i dag klokken 12.30 dom i straffesagen mod den tidligere chef for PET, Jakob Scharf. Han er tiltalt for at have overtrådt sin tavshedspligt mange gange i en bog om forskellige terrorsager.

Danish Coffee Festival

Til Danish Coffee Festival 2020 kan man blive tilskuer til de danske mesterskaber i brygning og smagning, hvor der dystes i tre kategorier: cupping, barista, og brewers cup. Blandt deltagerne er flere tidligere danmarks- og verdensmestre. Derudover er det på festivalen muligt at smage noget af verdens bedste kaffe, mens det vil være muligt at møde baristaer, ristenørder og eksperter inden for udstyr på festivalen, der løber hele weekenden.

Amalie Dideriksen (tv) skal i konkurrence i dag i disciplinen omnium ved VM i bancykling Fold sammen
Læs mere
Foto: Vincent Jannink/AFP/Ritzau Scanpix.

VM i banecykling: Amalie Dideriksen kører omnium

Amalie Dideriksen er eneste danske rytter, der skal i aktion fredag. I disciplinen omnium skal den tidligere verdensmester på landevej forsøge at køre sig til en medalje, når banecyklingens mangekamp udkæmpes i Velodrom i Berlin.