Nu er det nok: Indgreb skal bremse boom i sovemedicin til børn

8.400 unge under 18 år bruger omstridt sovemedicin, en stigning på 81 pct. på fem år, viser ny undersøgelse.

Sovemedicin. Circadin Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for mange børn og unge får sovemedicin, og det er »bekymrende«, at forbruget stiger så voldsomt, når der findes gode alternativer til at hjælpe børn og unge med deres søvnproblemer.

Dét vurderer sundhedsminister Sophie Løhde (V), der nu vil gribe ind overfor det hastigt voksende forbrug af sovemedicin med melatonin til børn under 18 år. Det sker med afsæt i en ny undersøgelse, som viser, at antallet af unge brugere er vokset med 81 pct. på fem år - fra ca. 4.600 børn i 2011 til 8.400 børn i 2015.

Det har fået sundhedsministeriet til at skrive til Danske Regioner for bl.a. at gøre opmærksom på, at lægemidler ikke er førstevalg i behandlingen af børn og unge med psykiske lidelser, f.eks. ADHD.

Fagfolk peger således på, at langt de fleste søvnproblemer blandt børn kan behandles effektivt ved grundig forældreinformation, adfærdsterapi, pædagogik, psykologi og søvnhygiejniske råd om f.eks. faste sengetider.
Som noget nyt vil ministeren desuden bede Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen om at udarbejde halvårlige opgørelser af børns forbrug af melatonin. Opgørelserne vil bl.a. kunne bruges til at vurdere, om udviklingen giver anledning til at iværksætte yderligere initiativer på området.

»Det er bekymrende, at der er sket en stor stigning i antallet af børn og unge, som får sovemedicin med melatonin. Vi skal gerne have knækket den stigende kurve, og jeg har en klar forventning om, at regionerne aktivt vil bruge de alternative muligheder der er, så børn og unge ikke får unødvendig medicin,« siger Sophie Løhde.

Ifølge retningslinjerne kan medicinen bl.a. anvendes til behandling af søvnforstyrrelser blandt børn og unge med psykiatriske lidelser. Blandt børnelæger og -psykiatere er der dog en frygt for, at sovemidler i stigende omfang bliver ordineret til raske teenagere, der bruger for megen tid foran diverse skærme, eller til små børn, som endnu ikke har fået en fornuftig søvnrytme.

Blandt kritikerne af det store forbrug er der tilfredshed med det nye indgreb.
»Jeg bifalder ethvert initiativ for at få bremset det bekymrende høje og stigende forbrug. Langt de fleste søvnproblemer hos børn kan behandles effektivt uden medicin, og vi ved alt for lidt om både virkninger og især langsigtede bivirkninger ved behandling af børn med melatonin,« siger børnelæge Jesper Brandt Andersen.