Nu er der styr på 15.000 trusler mod Jorden

Astronomer får med stor hast overblik over et stigende antal asteroider, der kan udgøre en trussel mod Jorden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I februar i år lød der et brag over det østlige Sjælland, og bagefter kunne danskere finde stumper af en vaskeægte meteorit på jorden.

Den største af de himmelske klumper hamrede hul i brolægningen på en parkeringsplads i Herlev. Havde den ramt en person, ville det formentlig have været ude med vedkommende.

Den opsigtvækkende begivenhed illustrerer, at Jorden på ingen måde ligger i læ for asteroider, meteorer og andre trusler fra rummet. Ja, så sent som søndag aften fór et ca. 20 meter bredt såkaldt nærjord-objekt forbi en lille halv mio. km fra vores planet. Hvilket i kosmisk forstand er tæt på.

Af samme årsag er det af vital betydning, at vi får styr på samtlige jordtrusler derude, og på den front er der godt nyt.

Ifølge det europæiske rumagentur ESAs center for nærjord-objekter, NEO-CC, har man netop rundet en milepæl, idet centerets database nu rummer data om over 15.000 potentielle jordtrusler derude. Tilmed vokser centerets database aktuelt med mindst 30 nye objekter om ugen. For bare få år siden fandt man kun ca. 30 på årsbasis.

Over for videnskabssitet phys.org understreger centerets leder, Ettore Perozzi, imidlertid, at man ifølge beregninger fortsat mangler at opdage omkring 90 pct. af alle nærjord-objekter med en diameter på ca. 100 meter og over 99 pct. af dem med en størrelse på omkring 40 meter. Kun de helt store på over ca. 1.000 meter har man gennemgående styr på.

Hvis en 40 meter stor mini-asteroide skulle hamre ned over København, ville følgerne for byen og dens indbyggere med al sandsynlighed blive katastrofale.

Professor og astrofysiker ved Niels Bohr Institutet, Johan Fynbo, understreger dog, at der kun findes få historiske vidnesbyrd om menneskelige ofre for meteornedslag.

»Desuden vil vi i løbet af de kommende 10-15 år få meget bedre styr på truslerne, ikke mindst i kraft af det store teleskop LSST, der er under opbygning i Chile. Det vil bl.a. kunne opdage mange mindre asteroider, som vi ikke kan se i dag,« siger han.

Samtidig understreger han, at man kun skal ændre marginalt på en asteroides bane for at bringe den ud af jordkurs.