Nu er der indsamlet 336.000 kroner til bageren i Tingbjerg

Pengene strømmer stadig ind til den indsamling til Ali Parnian, som de Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, satte i værk søndag via Facebook og Twitter.

Foto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere

Det var tænkt som lidt symbolsk støtte til blomster og chokolade til den 19-årige bageriejer Ali Parnian i Tingbjerg, men tirsdag morgen er det indsamlede beløb nået op på 336.000 kroner. Ali Parnian fik søndag smadret sin forretning af ukendte gerningsmænd angiveligt som straf for ikke at ville betale beskyttelsespenge.

»Jeg har måttet opgive at registrere antallet af donationer, men det er mange, mange tusinde, for størstedelen af beløbene er 15-20 kroner. Det er ekstremt mange små beløb. Titusindvis.«

Ifølge Mette Abildgaard er det største beløb, der er givet, på 1.500 kroner, mange har givet 500 og 100 kroner, og giverne kommer fra hele landet.

På deres Mobilepay-overførsler foreslår folk blandt andet, hvor Ali Parnian kan åbne et nyt bageri, og skriver, at de vil støtte ham i en eventuel ny bagerbutik ved at komme og købe hans bagværk.

Den konservative gruppeformand har oprettet en tværpolitisk komite, som skal sørge for, »at der ikke går partipolitik i den på nogen måde, og at alt går rigtigt til«.

I komiteen sidder blandt andet socialdemokraten Peter Hummelgaard.

Indsamlingen har en deadline i begyndelsen af februar, så folk har stadig mulighed for at sende penge til Ali Parnian. Penge, som han ikke skal betale skat af, mener Mette Abildgaard.

»Vi mødtes kort i Aftenshowet i går, men på et tidspunkt vil jeg gerne ud at besøge ham og høre, hvad han har tænkt at bruge pengene til,« fortæller Mette Abildgaard.

»Jeg tror, mange har et ønske om, at Ali åbner en butik igen i Tingbjerg. Det håber jeg også. Men jeg kan godt forstå, at han ikke vil åbne et nyt bageri, som han ikke kan få forsikret. Det er ekstremt risikabelt. Jeg kan godt forstå, at han har antydet, at han måske gerne vil starte i Valby.«

Ifølge Mette Abildgaard kommer der nu et politisk efterspil, som vil handle om beskyttelsespenge samt en kortlægning af, hvor stort problemet er.

»Der kan sagtens være et stort mørketal med folk, der ikke anmelder den slags. Folk, som bare betaler beskyttelsespengene. Det er vigtigt, at vi bliver klogere på det. Som borgerlig politiker har jeg det dog svært ved at skulle tvinge forsikringsselskaberne til at forsikre folk som Ali. Men nu må prøve at gå i dialog med selskaberne og høre, hvor mange områder der er i Danmark, hvor de ikke vil forsikre folk som Ali Parnian, og om vi fra statens side kan være med til at spille en rolle – det må vi have en proces om.«