Nu er den gal igen: Denne gang beder Kina om, at København fjerner dansk statue

Den kinesiske ambassade er vred og krænket over ny skulptur foran Christiansborg. Ambassaden mener, at statuen udgør en sikkerhedsrisiko.

Kunstneren Jens Galschiøt opsatte den otte meter høje statue foran Christiansborg torsdag den 23. januar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den kinesiske ambassade er ude med riven disse dage. Først forlangte Kina en undskyldning fra Jyllands-Posten for tegningen af Kinas flag med coronavirus.

Nu viser det sig, at den kinesiske ambassade i sidste uge forsøgte at presse Københavns Kommune til at tilbagetrække en skulptur foran Christiansborg. Det skriver Jyllands-Posten.

22. januar henvendte en repræsentant for den kinesiske ambassade sig til Københavns Kommune og gjorde ifølge et telefonnotat opmærksom på, at skulpturen udgjorde en sikkerhedsrisiko, var krænkende over for kinesiske turister, og at kommunen ville gøre klogt i at tilbagetrække skulpturen. Desuden ville den »være skadelig for dansk-kinesiske relationer og det venskabelige forhold mellem det kinesiske og danske folk«, skriver Jyllands-Posten.

Det drejer sig om en otte meter høj skulptur af kunstneren Jens Galschiøt, som med sin statue vil sætte fokus på magtanvendelsen mod demonstranter i Hongkong.

Også på den kinesiske ambassades hjemmeside udtrykker kineserne voldsom utilfredshed med statuen:

»Retten til ytringsfrihed betyder ikke, at man bevidst skal bagvaske og miskreditere et andet land,« skriver ambassadens talsmand i en pressemeddelelse.

I samme udtalelse beskylder kineserne dem, der har støttet, at statuen blev rejst, for at »bakke op om voldelige handlinger« og for at »eksponere deres dobbeltmoral, når det gælder ekstremt hykleri i forhold til menneskerettigheder og demokrati«.

Statuen vil – så vidt vides – blive ved med at stå foran Christiansborg indtil april.