Nu er de i Danmark: Røde Kors kan modtage flere hundrede flygtninge

Røde Kors forbereder sig på at huse op mod 200 flygtninge allerede mandag. Flere flygtninge kan være på vej i løbet af de næste par dage.

Flygtninge ankommer til Rødby fra Tyskland søndag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Hansen

Vi har købt ekstra dyner og føler os velforberedte på at modtage de flygtninge, der kommer til Danmark. Det er meldingen fra Røde Kors, efter Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi kunne fortælle, at op mod 170 flygtninge i løbet af søndagen er søgt ind over grænsen ved Rødby.

»Vi har beredt os på, at der kan være op mod 200 flygtninge på vej til Danmark. Hele vores ledelse har samlet sig i Sandholmlejren, hvor der er blevet gjort klar med mad, værelser og ekstra dyner. Så i Røde Kors er vi helt klar til at tage imod flygtningene,« siger Anne laCour, der er asylchef i Røde Kors.

På nuværende tidspunkt er Røde Kors i tæt dialog med Udlændingestyrelsen om, hvor mange flygtninge de kan geare at tage imod i Sandholmlejren og andre af landets asylcentre.

Anne Lacour påpeger, at der formentlig allerede mandag vil blive afholdt reelle møder mellem Røde Kors og Udlændingestyrelsen, hvor man skal finde en løsning på, hvordan man skal håndtere en eventuel situation, hvor der kommer en strøm af flere tusinde flygtninge til Danmark.

Langt størstedelen af de flygtninge, der søndag søgte ind over grænsen til Danmark ved Rødby Havn menes at stamme fra Syrien, oplyser Sydsjællands- og Lolland Falsters politi.

Og situationen med flygtninge, der søger ind over den danske grænse, er svær at håndtere for politiet, fortæller Kim Kliver, der er politiinspektør ved Sydsjællands- og Lolland Falsters politi.

»Det er selvfølgelig ikke en ønskværdig situation, men jeg er sikker på, at vi med fornuft og dialog kan håndtere situationen,« siger politiinspektør Kim Kliver.

Danmark har indtil videre været forholdsvis upåvirkede af den strøm af flygtninge, der er kommet til Europa fra Mellemøsten.

Lørdag valgte Østrig og Tyskland dog at åbne deres grænser mod Ungarn, hvilket har fået flere tusinde flygtninge til at søge vestpå og nordpå.

Den nye udvikling, hvor flygtninge søger mod Danmark, fik søndag aften Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl (DF) til at skrive på sin Facebook-profil, at regeringen er nødt til at træde i karakter.

»Nu må regeringen træde i karakter. Schengen-samarbejdet er brudt sammen. Med den frie bevægelighed får de migranter, der strømmer ind i Europa i disse uger uhindret adgang også til Danmark. Derfor skal der indføres grænsekontrol nu. Kald det midlertidigt eller permanent - bare det sker,« skriver Kristian Thulesen Dahl.

Det er endnu uvist, hvordan regeringen har tænkt sig at håndtere situationen med strømme af flygtninge, der søger ind over den danske grænse.

Udfordringen med store flygtningestrømme fra Mellemøsten fik dog udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at donere yderligere 70 millioner kroner til syriske flygtninge søndag.