Nu er datoen for Kristian Thulesen Dahls afgang fundet – og der er »stor sandsynlighed« for kampvalg

Dansk Folkepartis medlemmer skal 23. januar vælge en ny formand på et ekstraordinært årsmøde. Det kan meget vel blive et kampvalg, vurderer den afgående formand, Kristian Thulesen Dahl.

 
Kristian Thulesen Dahl vil trække sig som DF-formand. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kristian Thulesen Dahl vil i Dansk Folkepartis annaler fremover stå som partiformand fra september 2012 til 23. januar 2022.

Det er lørdag eftermiddag blevet afklaret på et møde i partiets hovedbestyrelse. Kristian Thulesen Dahl har dermed kun lidt over to måneder tilbage på formandsposten i det parti, han i sin tid selv var med til at stifte.

Fredag foreslog Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem og medlem af hovedbestyrelsen, Peter Kofod, ellers at udskyde årsmødet til marts, hvor der formodentlig var mere klarhed om fremtiden for partiets næstformand, Morten Messerschmidt, der afventer en ankesag efter sin byretsdom i Meld- og Feld-sagen.

Men nu skal formandsskiftet altså eksekveres på et ekstraordinært årsmøde 23. januar, og »det er en enig hovedbestyrelse, der er nået frem til det her«, bedyrer Kristian Thulesen Dahl selv over for de fremmødte journalister i Fredericia, hvor hovedbestyrelsen har mødtes.

Han tilføjer dog, at hovedbestyrelsesmedlemmerne har »opereret med forskellige modeller«.

»Dem har vi haft lejlighed til at vende,« siger Kristian Thulesen Dahl:

»Det er klart mit indtryk, at vi har fået talt os igennem det her, så folk synes, at det er den rigtigste model.«

Byder et kampvalg velkommen

I de seneste dage er flere politikere fra Dansk Folkeparti – og én uden medlemskab af partiet – blevet nævnt som potentielle formandsemner. Førnævnte Morten Messerschmidt overvejer nu sin stilling, men mange DFere har også et rigtig godt øje til den tidligere Venstre-minister og nuværende rigsretstiltalte løsgænger i Folketinget, Inger Støjberg. Ligesom også Peter Kofod og partiets tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen nævnes som mulige afløsere til Kristian Thulesen Dahl.

Og den afgående partiformand kan meget vel se for sig, at hans afløser skal findes ved et kampvalg.

»Ja, det er der i hvert fald stor sandsynlighed for,« siger Kristian Thulesen Dahl:

»Og det skal være velkomment, for det vil jo også bare betyde, at det er baglandet, der vælger entydigt, hvem det så skal være. Så det er der en stor sandsynlighed for.«

Har I haft drøftelser om at indsætte en midlertidig formand? Det kunne I jo også vælge.

»Ja, det har jo heller ikke været mit ønske. Jeg har haft det ønske, at jeg træder af på et ekstraordinært årsmøde, og så har spørgsmålet været, hvornår det ekstraordinære årsmøde så har skullet placeres. Det er det, vi er nået frem til.«

Går efter fire nederlag i træk

Dansk Folkeparti blev mere end halveret ved kommunalvalget i tirsdags, og dagen efter meddelte Kristian Thulesen Dahl inden et møde i folketingsgruppen, at han tog konsekvensen og ville træde tilbage som formand. Kommunalvalget var fjerde valg i træk, hvor partiet gik tilbage.

Derfor havde Kristian Thulesen Dahl indkaldt hovedbestyrelsen til møde lørdag, da det er hovedbestyrelsen, som skal indkalde til årsmøde.

Han agter ifølge Ritzau dog at fortsætte som folketingsmedlem også efter det ekstraordinære landsmøde i januar:

»Jeg skal passe mit politiske arbejde. Men hvad min fremtid vil være, er en snak, jeg skal have med den nye formand.«