Nu er aftalen på plads. Her skal der bygges på Amager Fælled

Københavns politikere i er nattens løb blevet enige om, hvor på Amager Fælled der skal bygges. Frank Jensen har fået en stor sten ud af skoen, vurderer kender af københavnsk politik.

Der er nu enighed på Københavns Rådhus om, hvor der skal bygges på Amager Fælled. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amager Fælled får sit byggeri, og det bliver på det såkaldte Campingareal, hvor der i dag er vandrehjem.

Det står klart, efter at et bredt politisk flertal bestående af syv partier – S, RV, SF, V, K, LA og DF – sent natten til fredag nåede til enighed om, hvilke af Københavns Kommunes byggefelter, der skal finansiere byens metrogæld på 1,9 mia. kr.

Foruden campingarealet har partierne besluttet at sælge en byggegrund ved Selinevej, en ved Bådhavnsgade ud mod Fiskerihavnen og en i Ørestad.

Dermed er der sat et foreløbigt punktum i det, der er blevet kendt som Amager Fælled-sagen.

»Vi har lavet en rigtig god aftale, der sikrer finansieringen af metroen, og som sikrer byen mere end 2.500 nye boliger, herunder 640 almene og billigere boliger. Samtidig får vi byudvikling tæt på metrostationer, og det betyder lavt bilejerskab, som er den bæredygtige byudvikling, vi ønsker i København,« siger Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af Økonomiudvalget for Socialdemokratiet:

»Vi kommer til at bygge på campinggrunden på Amager Fælled, så nu får vi boliger i stedet for autocampere og campinghytter lige over for Bella Center. På den måde sikrer vi, at Amager Fælled og Naturpark Amager fortsat er et stort og sammenhængende grønt område for københavnerne,« lyder det.

Fra smuldret flertal til aftale

Sagen om Amager Fælled tog fart under kommunalvalgkampen i 2017, da københavnske borgere med facebookgruppen Amager Fælleds Venner i spidsen højlydt luftede deres utilfredshed med kommunens planer om at opføre det såkaldte Ørestad Fælled Kvarter på det stykke af fælleden, som vender ud mod Sundby Station og bliver kaldt Strandengen.

Siden smuldrede flertallet bag den oprindelige byggegrund, og Københavns Økonomiforvaltning blev ad to omgange bedt om at screene samtlige byggefelter i kommunen med henblik på at finde nye, mulige placeringer af et byggeri.

Forvaltningen vendte retur med 29 placeringer, kaldte fem modeller for hensigtsmæssige og lod puslespillet være op til politikerne, der tog fat på opgaven i forbindelse med de igangværende budgetforhandlinger.

Mandag måtte Enhedslisten og Alternativet forlade forhandlingsbordet, da de som de eneste partier nægtede at lægge stemmer til bebyggelse på et stykke af fælleden.

Dermed stod det også klart, at partierne SF og de Radikale i København, som ellers også har foreslået forskellige løsningsmodeller med henblik på at bevare fælleden, hellere ville være med til at sætte et præg på budgetaftalen end risikere at stå uden for budgettet.

Budgetordfører i de Radikale, Tommy Petersen, kalder nattens aftale for »et ret godt resultat set i lyset af den politiske situation« med henvisning til, at Borgerrepræsentationens rødgrønne partier ikke har flertal uden Socialdemokratiet:

»Jeg er glad for, at SF og de Radikale blev ved forhandlingsbordet og fik trukket flertallet uden om os hen til det her resultat. Vi kigger på, at Strandengen er reddet, at byggeriet er mindsket med 64 pct. i forhold til det areal på Fælleden, det benytter, ligesom der er blevet skrevet principper ind for at beskytte naturkorridorer,« siger han.

Hvilken retning ville tingene være blevet trukket i, hvis I havde forladt forhandlingsbordet?

»Der er ingen tvivl om, at hvis SF og de Radikale også havde forladt bordet, så var hele det udvidede campingareal blevet taget i brug,« siger Tommy Petersen og fortsætter:

»Derfor vil jeg også sige tak til flertallet uden om os for at være konstruktive og kompromissøgende. Det havde de ikke behøvet at være.«

Campingarealet, der skal bebygges, er 2,1 hektar stort, og her vil blive opført 2.000 nye boliger, hvoraf 500 vil være almene.

Overborgmesterens strategi virkede

Tidligere særlig rådgiver i kommunen for, Jens Kramer Mikkelsen (S), og kender af københavnsk politik, Carsten Mai, mener, at især overborgmester Frank Jensen kan være lettet i dag:

»Frank Jensen har endelig fået en stor sten ud af skoen med nattens aftale om Amager Fælled. Han kan tørre sveden af panden og være tilfreds med, at hans knibtangsmanøvre virkede, da han tidligere meldte klart ud, at hvis man vil have indflydelse på kommunens budget til næste år, må man også være med i en aftale om Fælleden,« siger Carsten Mai:

»For Frank Jensen er det helt afgørende, at SF og de Radikale er med.«

Han vurderer samtidig, at ét andet medlem af Borgerrepræsentationen kan lægge sig til at sove med et smil på læben:

»Jakob Næsager fra de konservative kan være tilfreds. Han var den første, der pegede på campinggrunden, som politikerne nu har valgt.«