Nu er 16 cm is nok i København

I går skulle isen i København være 18 cm tyk, før folk fik lov til at gå på søerne. I dag har kommunen bøjet sit krav - og de ansatte fået en halv mundkurv på. Opdateret 14.38

I går skulle isen være 18 cm tyk ifølge Københavns Kommune. I dag må den godt være 16-18 cm. Det er ingen søer i København, så de er alle fortsat lukkede for skøjteløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København har natten over nedjusteret sine krav til, hvor tyk isen på søerne skal være, før den vil blive åbnet for skøjteløbere.

I går måtte isen ikke være under 18 centimeter tyk. I dag må den være mellem 16 og 18 centimeter.

Samtidig forklarer Københavns Kommune nu på deres hjemmeside, hvorfor isen skal være tykkere end i mange andre kommuner, hvor 13 centimeter er nok til at åbne de isdækkede søer.

- Kravene til tykkelsen er skærpede i Københavns Kommune, da vi her oplever et særligt hårdt pres på søerne og tidligere har erfaret at disse krav til tykkelsen er passende, står der på hjemmesiden.

Læs også: 13 cm er ikke nok for københavnerne

Områdechef Jens Ole Juul fra Park og Natur, hvorfor har I ændret minimumstykkelsen på jeres hjemmeside fra mindst 18 centimeter til mellem 16 og 18 centimeter?

- Nå, jamen vi har ikke ændret noget. Det har tidligere været fra 13 til 18. Men det har vi skærpet til 16-18.

Der stod 18 i går?

- Det stod der helt konkret?

Ja, der stod 18. I dag står der 16-18?

- Det er en opblødning eller præcisering, fordi der er nogen steder, vi godt kan åbne tidligere - f.eks. på mindre søer.

Hvorfor laver i den præcisering?

- Fordi det er det, der er fakta. Da jeg opdagede, det var 18, præciserede jeg det til 16, fordi det er det, der vil ske.

Det er det, der vil ske? Hvad mener du?

- Der er nogle steder ved de mindre søer, hvor vi kan åbne, når det er 16 cm

Hvorfor lige 16-18?

- Det er 16-18 i Københavns Kommune, fordi vi har erfaring med, at når vi åbner søerne til færdsel på is, så er der stort behov for borgerne for at komme ud og skøjte på isen. Der er rigtig mange, der bruger det, og der siger erfaringen, at når der er et ekstra stort behov, skal isen have større tykkelse. Der har vi erfaringsmæssigt fundet frem til, at det er sikkert med 16-18 cm.

Debat: Hvor tyk skal isen være?

Kun chefen udtaler sig

Mens kommunen den seneste dag har uddybet reglerne på internettet, har Center for Park og Natur, der hører under Teknik- og Miljøforvaltningen i København, givet deres ansatte en halv mundkurv på. Nu må kun chefen udtale sig om, hvor tyk isen er rundt omkring på de københavnske vande.

Hvorfor må kun du udtale dig om det her nu?

- Der er også flere. Der er også min chef. Det er praktisk, at vi udtaler os samlet om, hvordan isforholdene er i kommunen. Nu er det mit job at gøre det. Vi vil gerne have, at verdenspressen får den samme behandling, svarer områdechef Jens Ole Juul fra Københavns Kommune.

Billedserie: Kommunen tjekker, om isen kan bære

De skøjter i det jyske

I landets fjerdestørste by, Aalborg, har man for nylig åbnet mange skøjtesøer med en iskappe på 13 centimeter. Det er nok til at bære en fejemaskine på 300 kilo.

- I og med vi starter med at sende den forholdsvis tunge maskine ud og feje sneen af isen, hvor den kan bære, så er den is jo sikker. Den kan ikke blive belastet ud over det, så det er godt nok, fortæller Hans Tophøj fra entreprenørenheden i Aalborg Kommune.

Læs også: I Aalborg kan isen bære en fejemaskine

Områdechefen for Park og Natur har intet svar på, hvorfor der er den forskel mellem København og Ålborg.

Men det er kun i København, at den er 16-18?

- Ja, men vores erfaring siger sådan. Mange før mig har forvaltet det på samme måde. Vi gør det her for, at vi vil gøre banerne sikre for borgerne, og det er det, der skal til, svarer Jens Ole Juul.

Tre søer åbnet for skøjteløb

Københavns Kommune har i dag været ude og måle isen på en række af byens søer, hvor man har ramt det gyldne interval mellem 16 og 18 centimeter tre steder: Emdrup Sø (det sydvestlige hjørne ved Lundehusvej/Emdrupvej), Utterslev Gadekær og Brønshøj Gadekær. Man henviser desuden til de fem skøjtebaner i København og på Frederiksberg.

Læs også: Tre københavner-søer skøjteklar

Man må kun færdes på is, hvor der er tilladt per skiltning. Ellers koster det 500 kroner i bøde.

Se her, hvilken skøjtebane eller sø, der ligger tættest på dig


Vis På skøjter i København på et større kort

Dobbelttjek på Københavns hjemmeside for at se allerseneste status på isen på søerne.