Nu bliver skoledagene kortere for københavnske skolebørn

Et flertal i Københavns Kommune vil give skolelederne beslutningskraften til at forkorte skoledagen. Børne- og ungeborgmester, Pia Allerslev, kalder forslaget for »overflødigt« og et »mediestunt«.

Københavns Kommune vil give skolederne lov til at strikke skemaerne sammen, og dermed åbnes muligheden for kortere skoledagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De lange skoledage kan blive fortid på de københavnske folkeskoler.

Et solidt flertal i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg vil i hvert fald give de københavnske skoleledere rettighederne til at forkorte skoledagene.

Det er SF, Enhedslisten, Konservative og DF, der står bag forslaget. Og pludselig melder Socialdemokraterne om, at de nu også bakker op.

S bakker op

Medlem af Børne- og Ungdomsudvalget for Socialdemokraterne, Jonas Bjørn Jensen, har netop meddelt, at den socialdemokratiske gruppe i Børne- og Ungdomsudvalget stemmer for forslaget.

»Når vi snakker med folk derude, fortæller de, at det er et tungt system. Det har været ekstra papirarbejde for de skoleledere, der ville søge dispensation, og det har muligvis også afholdt nogle fra at søge,« siger Jonas Bjørn Jensen om bevæggrunden for opbakningen:

»Det er en lille justering, fuldstændig i tråd med Undervisningsministeriets retningslinje, som gør, at det måske bliver en lille smule nemmere at bruge nogle af de redskaber, der er i folkeskolereformen,« fastslår han.

Et »mediestunt«

Men det er ikke et billede, som Børn- og Ungeborgmester i København, Pia Allerslev (V), kan genkende. Hun kalder forslaget for et »mediestunt« og »overflødigt«.

»Det er jo ikke et stort bureaukratisk forløb. De skoleledere, der har været optaget af det, har været fint tilfredse med den model, der er,« siger hun til Berlingske.

Som det er i dag, skal skoleledere søge dispensation hos områdechefer for hver enkelt klasse hvis skoledag, de gerne vil forkorte. Forvaltningen oplyser til Københavns Lærerforening, at der i indeværende skoleår er syv københavnske folkeskoler, som har søgt dispensation til at konvertere understøttende undervisning til to-voksenordninngen og dermed forkorte skoledagen.

»Jeg er skeptisk, fordi jeg synes, at forslaget er med til at skabe mere uoverskuelighed og mere bureaukrati. Jeg kan frygte, at nogle skoleledere kommer til at bruge uforholdsmæssig meget tid på noget, som områdecheferne i højere grad har kunnet organisere for dem,« siger Pia Allerslev.

Ændringsforslag på vej

Derfor vil hun stille et ændringsforslag til det eksisterende forslag. Det lyder på, at skolelederne først skal have beslutningskræften pr. 1. august. For 1. august er nemlig også datoen, hvor der kommer ændringer i reglerne om fritidshjemmene. Regler, som skal sikre, at der kun er ét fritidshjem tilknyttet en skole.

Forskellen på praksis, som den er i dag og det nye forslag, er således, at skolelederne nu vil få fuldstændig frie hænder til at beslutte, hvordan skoledagen skal skrues sammen, uden først at skulle søge dispensation.

I dag kan der være op til syv forskellige fritidshjem tilknyttet en skole.

Flere skoleledere har allerede fået beføjelserne

De københavnske skoleledere bliver langt fra de første, der får mulighed for at pille ved skemaerne.

For fjorten dage siden kom det frem, at 9 ud af 21 kommuner, som deltog i en rundspørge foretaget af Berlingskes børneavis Kids’ News, allerede har givet skolelederne mulighed for at konvertere understøttende undervisning til undervisning med to-voksenordning og dermed forkorte skoledagen.

I morgen, onsdag d. 24. februar, mødes medlemspartierne i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune for at beslutte, om skolelederne skal have disse kompetencer.