»Nu bliver det endelig sagt højt«

Flere beboere i Egedalsvænge bekræfter forskers udmelding: Den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir spiller en væsentlig rolle i beboerbestyrelsens arbejde.

»Billardklubben« er en af de to lukningstruede lokalklubber i Egedalsvænge. Medlemmerne har klaget til boligforeningen over bestyrelsens beslutning, som har givet dem delvist medhold: »Efter vores opfattelse er opsigelsen af f.eks. billardklubben ikke efter reglerne. Efter vores tolkning af reglerne skal afdelingsbestyrelsen tage beslutningen op på det kommende afdelingsmøde,« skriver boligforeningen i en pressemeddelelse på hjemmesiden. Så klubben lever lidt endnu. Foto:Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Orange og gule blade slipper de store egetræer, der står plantet ved stierne. Den idylliske efterårsstemning har indhyllet de flere end 600 lejligheder i Egedalsvænge i Kokkedal i en ro, der er anderledes rolig end vindens pust.

Men for flere af beboerne i boligområdet er det knap så idyllisk, som det måske ser ud. De er nemlig vidner til, at den yderligtgående, islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir har fået fingrene langt ned i beboerbestyrelsens arbejde.

»Jeg ved, at der bor flere fuldgyldige medlemmer af Hizb ut-Tahrir i Egedalsvænge, og at flere af bestyrelsesmedlemmerne også er det,« siger en beboer til Berlingske, da vi er på besøg i det store boligområde, som huser knap 2.000 beboere.

Hvad der yderligere bekræfter forbindelser mellem bestyrelsen og Hizb ut-Tahrir er, at man på organisationens hjemmeside kan se billeder af, at flere af bestyrelsesmedlemmerne deltog i det stormøde, som blev holdt tidligere på året.

Stemningen er ikke dårlig. Den er nærmere frustreret. For hvad kan man stille op mod det? En af beboerne beskriver, hvordan organisationens medlemmer har udnyttet demokratiet med demokratiets egne spilleregler: Ved at stemme hinanden ind i bestyrelsen, fortæller en anden beboer.

»Det her er bagsiden af demokratiet. De har regnet ud, hvordan de kan bruge demokratiet til at få magten.«

Opbakning fra forsker

Beboerne bliver bakket op af forsker Kirstine Sinclair ved Syddansk Universitet, som har skrevet en ph.d.-afhandling om Hizb ut-Tahrir i Danmark og England. Hun har udtalt til Frederiksborg Amts Avis, at bestyrelsen har fået vejledning af organisationen. Det har Hizb ut-Tahrirs talsmand, Chadi Freigeh, selv fortalt hende under et interview.

»Jeg var skeptisk, da jeg første gang hørte om det, for Hizb ut-Tahrir i Danmark plejer at koncentrere sig om den store sag. I Storbritannien har organisationen haft succes med at infiltrere studenterorganisationer på universiteter, men det har man ikke hørt om i Danmark,« har Kirstine Sinclair udtalt til Frederiksborg Amts Avis.

Siden har hun ifølge avisen fået oplyst, at der er bestyrelsesmedlemmer i Egedalsvænge, der også er medlem af Hizb ut-Tahrir. Og det bekræfter flere beboere over for Berlingske. De er ikke overraskede over Kirstine Sinclairs udmelding.

»Jeg tænker, at nu bliver det endelig sagt højt,« lyder en af reaktionerne.

Kirstine Sinclair udtrykker over for Frederiksborg Amts Avis, at der er grund til at være bekymret. For »Hizb ut-Tahrir har deres egen politiske sag og er diskriminerende over for andre mindretal.«

Og den diskrimination kan flere af beboerne genkende.

»Man har aldrig tænkt over, at en bestyrelse har så meget magt, før de misbruger den. Det har aldrig været et problem at være det danske mindretal her i området, men det er det blevet,« siger en anden af beboerne.

»Vi føler os simpelthen diskrimineret.«

Juletræet var begyndelsen

Den følelse er blevet oparbejdet gennem det sidste års tid. Det begyndte, da den overvejende muslimske bestyrelse modsatte sig, at juletræet sidste jul skulle sættes op på beboerhuset, sådan som det altid var blevet. Det vakte harme hos en række af beboerne, og efter store protester og mediebevågenhed kom juletræet til sidst op.

Den sidste uges tid er det to af beboer­klubberne i området, der er kommet i søgelyset. De såkaldte to »danskerklubber«, hvor det i begges tilfælde er tilladt at drikke en fyraftens­øl. Bestyrelsens forklaring har været »bedre udnyttelse af lokalerne«. Det på trods af, at der i området er ledige lokaler til rådighed.

Men måske dækker det ikoniske juletræ og de to lukningstruede klubber over en konflikt mellem flere af bestyrelses­medlemmerne og en række beboere, der stikker dybere end som så. Som blandt andet handler om en følelse af modvilje i forhold til kommunens boligsociale indsatser og øget kontrol.

»Det er frustrerende som dansker at bo i Danmark, og så bliver alle de danske værdier fjernet,« siger en beboer, som føler, at Egedals­vænge er ved at lukke sig om sig selv.

»Det virker som om, de vil lave en stat i staten, hvis de kan slippe af sted med det.«

Den nuværende bestyrelse blev valgt under en ekstraordinær generalforsamling i slutningen af november sidste år. Det skete efter hele juletræsfadæsen i håbet om at starte på en frisk.

Anders Brøgger blev valgt som formand, men efter et halvt år på posten trak han sig med begrundelsen »samarbejdsvanskeligheder«. Volkan Citirikkaya, som ifølge Kirstine Sinclair har tætte forbindelser til Hizb ut-Tahrir, overtog posten.

Generalforsamling aflyst

Der skulle have været afholdt en generalforsamling 26. september, hvor beboerne blandt andet skulle stemme til bestyrelse. Men mødet blev aflyst. Ifølge en pressemeddelelse fra boligforeningen 3B vil det blive holdt hurtigst muligt »med de 4 ugers varsel, som reglerne foreskriver«.

Og hvis ikke der sker noget snart, giver flere af beboerne udtryk for, at de er parate til at tage den yderste konsekvens af udviklingen i området.

»Det er ikke rart, at vi skal blive ved med at kæmpe og kæmpe og kæmpe for at bo her. Det er trist, at det er kommet dertil,« siger en beboer.

»Hvis det bliver ved, så flytter jeg.«

Ved du noget om Egedalsvænge-sagen? Eller kender du til lignende problemer i andre boligområder? Send en mail til camt@berlingske.dk