Nu begynder nedrivningen af udbrændt etagebyggeri endelig. Men det vil tage tre måneder

90 familier blev hjemløse, da årtiers største brand brød ud i Vanløse. Og mens ejerforeningen stadig ikke har besluttet, hvad der skal ske på grunden, er nedrivningen nu gået i gang.

Dronefotografi af ruinerne af etagebyggeriet på Grøndals Parkvej i Vanløse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For knap fem måneder siden tog flammerne fat i etageejendommen på Grøndals Parkvej i Vanløse og udviklede sig til en af de største brande i København i nyere tid.

Branden gjorde 90 familier hjemløse, og siden har de mennesketomme bygninger stået udbrændt hen.

Men nu er nedrivningen af de ubeboelige opgange omsider gået i gang. Og det kommer til at tage op mod tre måneder, siger skadesdirektør i Købstædernes forsikring Torben Bidstrup til Politiken.

»Vi er glade for, at det er i gang. Det har været trist at se på brandtomten både for de beboere, der kom forbi og blev mindet om branden, men også for naboerne. Det er dejligt, at vi nu tager næste skridt og får fjernet, hvad der er tilbage af bygningerne,« siger han til avisen.

Branden, der ramte boligerne i Vanløse 25. marts, udviklede sig så hurtigt, at brandvæsnet ikke nåede at få den under kontrol.

Flere end 100 brandfolk var ellers sendt ud til branden, der strakte sig over flere døgn.

Fejl og mangler skyld i storbrand

Det er tidligere blevet slået fast, at branden opstod i tagkonstruktionen. Umiddelbart tyder intet på, at der skulle ligge en forbrydelse på branden.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI), som Bolig- og Planstyrelsen offentliggjorde i juni, var der sandsynligvis flere forskellige forhold, som medvirkede til, at branden udviklede sig så voldsomt, som den gjorde.

Undersøgelsen pegede blandt andet på manglende brandmæssige adskillelser i spidsloftet og manglende tætninger mellem lejlighedsskel og tagdækning som årsager til brandens omfang.

Den peger også på, at undertaget var udført i materialer, som havde stor brandbelastning.

Omfanget af branden kunne formentlig have været mindsket, lød vurderingen ifølge DBI.

Brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber, F&P, har tidligere oplyst, at det kommer til at koste mellem 200 og 300 millioner kroner at genopføre boligerne.

F&P regner med, at genopbygningen kommer til at tage mellem to og tre år, såfremt ejerforeningen beslutter, hvad der skal ske på grunden, og om der skal opføres en tilsvarende bygning.