»Nu arbejder du så for at få uddannelse, et arbejde og mere i løn«

Kevin Knudsen er én blandt mange unge, der har mere end et par uafsluttede uddannelser på CVet. Mens det kan ligne en måde at forlænge SU-perioden på, er hans økonomiske ambitioner større, og det er jagten på det helt rigtige arbejde, der har drevet Kevin Knudsen rundt.

Kevin Knudsen havde tre afbrudte uddannelser bag sig, da han i januar indledte grundforløbet som smed på TEC i Ballerup. Han satser imidlertid hårdt på, at fjerde gang er lykkens gang, og at han dermed om godt fire år kan kalde sig klejnsmed. Fold sammen
Læs mere

Vind og skæv. Det var dommen over den kasse, Kevin Knudsen havde taget med hjem til sin onkel, som også er håndværker. Og det var den dom, der satte et endeligt punktum for Kevin Knudsens tredje påbegyndte uddannelse. Kassen havde han lavet som en del af undervisningen på snedkeruddannelsen, men talentet for snedkerkunstens finesser kom hverken naturligt eller med hjælp fra undervisningen.

»Når jeg skulle have hjælp, fik jeg det ikke rigtigt. Jeg fik bare at vide, hvad jeg skulle gøre. Jeg fik ikke at vide, hvordan jeg skulle gøre det. Så det var ikke det rigtige alligevel,« siger Kevin Knudsen.

Med erkendelsen af, at hans hænder egnede sig bedre til groft arbejde, stoppede han for tredje gang en uddannelse og figurerede dermed i statistikkerne over unge, som påbegynder, hvad nogle vil kalde lidt for mange uddannelser. Efter 10. klasse var han egentlig begyndt på en produktionsskole, hvor han arbejdede i et år med filmklipning. Herefter begyndte han på webdesign på teknisk skole, men efter fire-fem måneder besluttede Kevin Knudsen i stedet at sætte sin lid til interessen for håndværk.

Vigtigt brobygningsforløb

Snedkeruddannelsen stoppede han ved den skæve kasse efter et halvt år. Kevin Knudsen hoppede ikke direkte på en ny uddannelse, men kom på kommunens opfordring på et brobygningsforløb, »Way2Go«, på Frederiksberg, hvor han kunne få hjælp til at vælge den næste uddannelse rigtigt. Med det røg SUen, og han måtte over på kontanthjælp. Selv om kontanthjælpen var højere end SUen, så Kevin Knudsen ikke situationen som optimal. Han følte sig stemplet som én, der havde brug for hjælp og ikke kunne tage vare på sig selv. Han vidste, at det var midlertidigt, men han ville hellere have et job.

»Selv om jeg var ude at søge som en gal, dukkede der ikke noget op. De vil helst have en arbejder under 18, som kan læse videre og gå videre med det. Det ville have været meget godt at have arbejde i stedet for at være på kontanthjælp og så være der, indtil jeg havde fundet en rigtig uddannelse og kunne hoppe over på den,« siger Kevin Knudsen.

En ugentlig endagspraktik på forskellige erhvervsuddannelser fik sidste efterår Kevin Knudsen rettet mod en ny uddannelse.

Vil helst tjene sine penge selv

I januar i år begyndte han et grundforløb som smed på TEC i Ballerup. Det tager 20 uger, og derefter vil han læse videre. Målet er, at han om cirka fire år kan kalde sig klejnsmed. Selv om den SU, han får som hjemmeboende, lige nu dækker Kevin Knudsens behov, ser han ingen interesse i at blive på SU længere end højst nødvendigt. At tjene sine egne penge føles bedst.

»Det er ligesom, hvis man arbejder så meget, at man til sidst har råd til et hus. Det er lidt derhenad, jeg tænker hver gang. Nu har jeg arbejdet for det her, så nu er det noget særligt. I det øjeblik du starter på en uddannelse, så går du endnu længere ned i, hvad du får om måneden, men nu arbejder du dig så fremad for at få uddannelsen på plads, få et arbejde og få mere i løn. Jeg kan lidt bedre lide den følelse,« siger Kevin Knudsen.

Når han begynder i lære, kan han lægge lidt til side hver måned, og det skulle gerne blive til et indskud til en lejlighed en dag. Kevin Knudsen tror på, at smedeuddannelsen bliver hans sidste, men den nye erhvervsskolereform har han ikke kunnet lade være med at tænke over. Med den har han fra efteråret kun ret til at påbegynde tre erhvervsuddannelser og stadig få SU. Selv om han synes, det er fair, tror han ikke, han kunne have valgt rigtigt med færre forsøg. Han har dog et råd til unge, der til efteråret vælger forkert første gang.

»Hvis det første forsøg er misset, så tag på »Way2Go«, for så hjælper de med at finde det rigtige. Det er en kickstarter, hvis du har brug for hjælp,« siger Kevin Knudsen.

Til september skal han til samtale hos en virksomhed på Frederiksberg, hvor han håber at få en læreplads.