Godmorgen og velkommen til dagens coronanyhedsoverblik på ugens sidste hverdag.
Vi lægger ud med at fortælle om nogle helt nye data på de patienter, som er indlagt på intensivafdelinger rundtomkring i landet. Sundhedsstyrelsen har været lidt påholdende i forhold til at publicere data om de danskere, der ligger på intensiv. Men Politiken har fået adgang til dataene, der viser, at de nuværende 30 intensivpatienter er mellem 47 og 82 år. Gennemsnitsalderen er 70 år, og der er en klar overvægt af mænd. Mange af patienterne har hjertesygdomme.
Berlingske har talt med søsteren til en af de mænd, der lige nu ligger i respirator. Den historie kan du læse her.
Vi skal blandt andet forbi en historie om, at sundhedspersonale i København er bekymret over den nødpasning, som København har iværksat. Og så skal vi have et par reaktioner på, at den danske nationalbank i dag hæver renten.
Seneste nyt er, at antallet af dødsfald relateret til coronavirus på verdensplan har oversteget 10.000. Det fremgår af en opgørelse fra Johns Hopkins University i Baltimore, USA, tidligt fredag morgen dansk tid. Der er ifølge universitet over 244.000 bekræftede smittetilfælde på verdensplan, mens antallet af raskmeldte har nået godt og vel 86.000.
Opdaterede tal
Her en update på de seneste tal om udbredelsen af coronavirussen i Danmark og i verden.
- Antal bekræftede smittede i Danmark: 1.151
- Antal helbredte i Danmark: 1
- Antal døde i Danmark: 6
- Antal bekræftede smittede på verdensplan: 244.517
- Antal helbredte på verdensplan: 86.025
- Antal døde på verdensplan: 10.030
Kilde: Statens Serum Institut og Johns Hopkins University
Dansk læge trodser anbefalinger og giver malariamedicin mod coronavirus
Da den praktiserende læge Stig Ekkert fra Dragør for tre uger siden begyndte at udskrive recepter på malariamedicin mod coronavirus, var det »helt uacceptabelt«, lød det fra Lægemiddelstyrelsen. Og at han hævdede at have beviser for, at medicinen rent faktisk virker, betegnede Dansk Selskab for Almen Medicin som »falsk markedsføring«.
Men han gør det alligevel. Han har givet malariamedicinen til »et sted mellem fem og ti« af sine mest udsatte patienter.
»Det er et spørgsmål om at redde Danmark,« siger Stig Ekkert.
Læger fravælger kommunal nødpasning af deres børn
Katja Grønbæk er ph.d.-studerende og reservelæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital. Hun er en af dem, der i allerhøjeste grad er brug for til at hjælpe og helbrede de mest udsatte coronasmittede patienter. Hendes mand er læge på Rigshospitalet, og sammen har de to børn, som de disse dage er sammen med, mens de arbejder hjemme.
I lighed med andre læger og sygeplejersker er de bekymrede over den pasning af deres børn, som Københavns Kommune tilbyder. Faktisk har de valgt som andre ikke at gøre brug af tilbuddet. Det er simpelthen for risikabelt, mener de.
Nationalbanken går mod strømmen og hæver renten
Mens centralbanker på stribe vælger at sænke renten, går Danmarks Nationalbank i stik modsat retning. Fra i dag forhøjes Nationalbankens toneangivende rente – den såkaldte indskudsbevisrente – med 0,15 procentpoint fra -0,75 procent til -0,60.
Berlingske har talt med flere analytikere om, hvorfor Nationalbanken vælger at hæve renten. Den historie kan læses her.
Thomas Bernt Henriksen, erhvervsredaktør på Berlingske, kalder på en kommentar fra landets nationalbankdirektør, Lars Rohde, efter renteforhøjelsen.
»Rohde valgte at aflyse et pressemøde 18. marts, hvor han skulle have fremlagt en ny prognose for dansk økonomi. Her kunne han have fortalt, hvad Nationalbanken gør for at holde Danmark kørende, mens økonomien lukker ned,« lyder det fra erhvervsredaktøren i en kommentar, som du kan læse her.
25 års gastronomisk fremgang er smadret på få dage
For første gang i Søren Franks 24 år som Berlingskes madanmelder udkommer avisen uden en ugentlig madanmeldelse. Søren Frank ser i dag tilbage på dansk gastronomis vej til verdenstoppen.
»I år er det præcis 25 år siden, at jeg i 1995 blev madanmelder. I alle årene er det kun gået én vej med byens madscene, og det er fremad. Altså indtil for få dage siden, hvor det hele lukkede på grund af coronapandemien og nok aldrig bliver det samme igen,« skriver Søren Frank.
Spanien udsteder påbud: Luk alle hoteller i landet
Spanien er, som Berlingske kunne fortælle torsdag, det land i verden, hvor dødstallet for coronavirus stiger hurtigst. Nu har myndighederne udstedt et påbud til alle hoteller om at holde lukket.
Det fremgår af en meddelelse fra de spanske myndigheder, skriver Reuters ifølge Ritzau.
I Spanien kan 767 dødsfald nu relateres til coronavirussens hærgen, og der er 17.147 bekræftede smittetilfælde i landet.
Dagens tweet
I går eftermiddag lagde Københavns Politi et opslag på Twitter, som vi i anledning af endnu en dag med udbredt solskin deler her.
Det sker i dag:
- Kl. 10.00: EUs ministre for økonomi og finans holder videomøde.
- Kl. 14.00: Flere myndigheder giver en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19. Det sker ved et pressemøde, som ventes omkring klokken 14.00 i København. Mødet vil som udgangspunkt finde sted dagligt på hverdage. Tidspunkt og sted kan variere.
- Kl. 16.00: Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder ifølge AFP pressemøde om coronasituationen.
- Britiske skoler lukker: Fra fredag eftermiddag lukker Storbritanniens skoler. Det sker som følge af risikoen for spredning af coronavirus. I den seneste uges tid har premierminister Boris Johnson ændret landets strategi i forhold til håndteringen af coronavirus. Så sent som sidste weekend var alle forsamlinger fortsat tilladt i Storbritannien.