Nu åbner de langsomt: »Den eneste måde, man kan indhente tabet på, er ved at arbejde flere timer«

For rigtigt mange af landets små og mellemstore virksomheder var nedlukningen begyndt at blive kritisk. Brancheorganisationen SMVdanmark fortæller, at langt de fleste liberale erhverv er klar til at genåbne mandag, og det sker ikke et sekund for tidligt.

Jakob Brandt, der er vicedirektør i SMVdanmark, fortæller, at de små liberale erhverv – blandt andet frisører – har siddet på nåle under nedlukningen, der har varet godt en måned. Det har betydet en betydelig tabt omsætning for mange, så langt de fleste er klar til at åbne mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mandag genåbner en lang række liberale erhverv igen, efter at store dele af landet blev lukket ned 18. marts.

Der er tale om blandt andet frisører, køreskoler, psykologer og fysioterapeuter, og genåbningen kommer ikke et sekund for tidligt, mener Jakob Brandt, der er vicedirektør i de små og mellemstore virksomheders branceorganisation, SMVdanmark.

»Langt de fleste er klar til at åbne i dag. Der er nogle, der lige har afventet retningslinjerne fra myndighederne, som kom i går, og som sagde, at de ikke åbner mandag. Det kan også tage noget tid at indrette forretninger anderledes og få sprittet det hele af. Ellers vil vi se, at de fleste er klar inden for et par dage,« siger han.

De liberale erhverv har været lukket ned i godt en måned, og det har tæret gevaldigt på kassebeholdningen hos mange af SMVdanmarks medlemmer.

»Det har været et rigtig hårdt slag. Jeg mener, at der er gennemsnitligt 60 procent tabt omsætning for 2.200 af vores medlemmer, som har været med i et survey,« siger Jakob Brandt:

»Det er ret store omsætningsnedgange, der har været, og derfor er det også rigtig positivt, at vi trods alt kommer i gang igen. Tidligere havde jeg nok været mere pessimistisk, når jeg kiggede på Sydeuropa. Der tænkte jeg, at det kom til at tage måneder. Så at vi er i gang igen efter godt en måned, det er enormt positivt.«

Selv om flere liberale erhverv åbner mandag, er Danmark som bekendt langt fra tilbage ved normaltilstanden. Forbuddet gælder stadig for større arrangementer med flere end ti personer, skoler og daginstitutioner bortset fra grundskolen, kulturinstitutioner, folkekirken, trossamfund og fritidstilbud.

Jakob Brandt spår, at mange i de små og mellemstore virksomheder vil forsøge i så vidt muligt omfang at indhente det, der er blevet tabt over den seneste måneds nedlukning.

»Det karakteristiske ved de liberale erhverv, der åbner nu, er, at deres værdi bliver skabt af en leveret arbejdstime. Ligegyldigt om man er tandlæge eller frisør eller fysioterapeut, så kan man ikke bare indhente udskudt indtjening i løbet af efteråret. Den eneste måde, man kan indhente tabet på, er ved at arbejde flere timer,« siger han.

»Jeg tror, at rigtig mange vil prøve at arbejde mere, men udfordringen er bare, at man kan ikke bare give den fuld gas. Der er jo begrænsninger på, hvor mange man eksempelvis kan være i en frisørsalon. En række virksomheder vil ikke engang kunne køre på fuldt tryk, så muligheden er der faktisk ikke. Man kan selvfølgelig tage lidt flere timer i døgnet og lidt mere i weekenden. Så kan man jo løbe ind i at skulle betale overarbejdsbetaling til sine ansatte, og er det ikke sikkert, at forretningen i at arbejde mere er så god.«

Folketingets partier er blevet enige om adskillige økonomiske indsprøjtninger til dansk økonomi i form af hjælpepakker. Det er også tilfældet for de liberale erhverv, som venter i spænding på den økonomiske håndsrækning, men uret tikker for rigtig mange, fortæller Jakob Brandt.

»Det var begyndt at blive kritisk. Det kritiske nu er, at trods de mange hjælpepakker, der er kommet, er der ikke kommet nogen udbetalinger fra dem. Jeg håber virkelig, at udbetalingerne begynder at rulle ind hos virksomhederne inden den første, når de skal betale løn og husleje, og hvad de ellers har af faste udgifter. Lige nu er det kun virksomhedernes egen kassebeholdning og velvillige banker, der sørger for, at virksomhederne har det, de skal have for at betale regninger.«