Norske tilstande skal bremse smitte i udsatte boligområder: Stik folk en bøde på 14.000 kroner, hvis de bryder coronakarantæne

Det skal være dyrt at bryde sin coronakarantæne, mener Liberal Alliance og peger på, at det kan bidrage til at bremse smitten i udsatte boligområder. Dansk Folkeparti forholder sig skeptisk over for en højere bødestraf.

Liberal Alliance vil sikre en markant bødestraf til borgere, der bryder deres coronakarantæne. Det skal blandt andet bremse smitten i Ishøj Kommune, hvor den er udbredt blandt ikkevestlige indvandrere. Liberal Alliances sundhedsordfører kan dog ikke dokumentere, at det netop er denne gruppe, der bryder selvisolation. Her ses Noah Oslev Michelsen og Markus Jakobsen i Bilka i Ishøj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

Ikkevestlige indvandrere er til hinder for, at vi som samfund kan kontrollere smittespredningen. Derfor skal det være langt, langt dyrere at bryde sin coronakarantæne.

Et oplagt niveau for en bøde kunne være 14.000 kroner.

Det mener Liberal Alliance.

Det skal sikre, at danskere – og særligt ikkevestlige indvandrere – overholder deres coronakarantæne og dermed undgår at sprede smitten. Man skal simpelthen appellere mere til folks pengepung, lyder argumentet.

»I Danmark er det ikke specielt dyrt at bryde karantænen. Man får kun et rap over nallerne. Så det er ret banalt. Lad os kigge mere på økonomiske incitamenter,« siger Liberal Alliances sundhedsordfører, Henrik Dahl, der lader sig inspirere af bødeniveauet i Norge.

Her koster det 20.000 norske kroner at overtræde karantæneregler. I Danmark modtager man en bøde på 3.500 kroner, hvis man bryder selvisolation. Det er vel at mærke i forbindelse med indrejse til Danmark.

»Bøder er generelt nødvendige. Når nordmændene gør det bedre end os, er det blandt andet, fordi de tager karantæne og smitteopsporing langt mere alvorligt,« siger Henrik Dahl.

Forslaget fra Liberal Alliance kommer, alt imens smitteniveauet fortsat er højt i blandt andet Ishøj Kommune og i bydelen Vollsmose i Odense Kommune, hvor smitten særligt er udbredt i socialt udsatte boligområder.

I bydelen Vollsmose var incidensen 634,4 mandag. Til sammenligning er incidensen 324,8 i Kolding Kommune, der oplever mest smitte i landet. Derfor håber Henrik Dahl, at en markant bøde vil få særligt ikkevestlige indvandrere til at overholde isolationen

»Det er et kæmpeproblem, at en ret lille gruppe står for så stor en del af smittetilfældene,« siger sundhedsordføreren.

En undersøgelse fra Videnscenter for Integration har tidligere peget på, at ikkevestlige indvandrere som gruppe har større risiko for at blive ramt af coronavirus. Folkene bag undersøgelsen kunne imidlertid ikke påvise med sikkerhed, at det skyldes en mindre grad af efterlevelse af restriktionerne.

De peger i stedet på, at indvandrere arbejder i frontlinjen og bor tæt sammen. Det betyder, at de er mere udsatte for at blive smittede.

Problem, der skal løses

En undersøgelse fra HOPE-projektet, der undersøger konsekvenserne af coronaepidemien, peger samtidig på, at der ikke er markante forskelle på, hvordan forskellige grupper i samfundet håndterer reglerne for selvisolation.

Henrik Dahl er dog alligevel af den overbevisning, at det særligt er folk med ikkevestlig baggrund, som ikke lader sig isolere.

Han peger blandt andet på en fokusrapport fra Statens Serum Institut, der viser, at 18 procent af smittetilfældene med covid-19 i perioden 6. marts til 4. maj var blandt ikkevestlige indvandrere og efterkommere. Dermed er indvandrere overrepræsenterede i forhold til, hvor stor en del af befolkningen de udgør.

»Der er ikke andre logiske forklaringer på, at vi ser den her overrepræsentation blandt indvandrere. Hvor skulle den ellers komme fra?,« siger han.

I Danmark har der i forvejen været stigende modstand mod regeringens coronahåndtering. En anden rapport fra HOPE-projektet peger desuden på, at danskernes opbakning til coronarestriktioner er dalende.

Alligevel ser Henrik Dahl ikke noget problem i at skærpe bøden for at bryde coronarestriktioner markant.

Som liberal politiker skal man så ikke have en tiltro til, at folk overholder regler om karantæne af sig selv?

»Nej, det skal man sådan set ikke. Man skal først og fremmest have epidemien under kontrol. Jeg går ikke rundt med en liberal grønspættebog, der fortæller, hvordan tingene skal være. Vi har et problem, og det skal vi have løst,« siger sundhedsordføreren.

Hos Dansk Folkeparti er man skeptisk over for Liberal Alliances forslag. Partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, tror ikke, det er bødens størrelse, der er afgørende.

»Derudover har jeg bare svært ved at se, hvordan en større bøde skulle gøre gavn, hvis man ikke kan kontrollere, om folk overholder deres isolation. Hvem skal lege politimand?,« spørger hun.

Hun stiller samtidig spørgsmålstegn ved, hvor mange der rent faktisk bryder coronakarantænen.

»Jeg synes, der er nogle problemstillinger i det. Det er bedre at sikre sig, at de først og fremmest kommer et andet sted hen, når de bliver smittet,« siger Liselott Blixt.