Norsk hashbaron: En politichef beskyttede mig - og mange kendte til aftalen

En norsk storsmugler af hash, Gjermund Cappelen, blev mod betaling i årevis beskyttet af en højtstående efterforsker i Oslo Politi. Og mindst 12 personer kendte til aftalen, sagde han tirsdag i Oslo Tingrett.

59-årige Eirik Jensen, tidligere leder af indsatsen mod organiseret kriminalitet ved Oslo politi, i retten i Oslo, 9. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX

Det lyder som plottet fra en kriminalfilm. Sat i scene i Oslos underverden blandt mænd iført Onkel Ernst-vindjakker, gråt hår og rigtig mange penge.

I Oslo Tingrett står den tidligere leder af Oslo Politis afdeling for organiseret kriminalitet, Eirik Jensen, i disse uger tiltalt for i årevis at have modtaget flere millioner kroner i bestikkelse for til gengæld at holde hånden over en af norsk histories største narkobaroner, den i dag 50-årige Gjermund Cappelen.

Gjermund Cappelen, der blev anholdt i december 2013, er allerede fundet skyldig i opbevaring og salg af 1,4 ton hash.

Nu er han igen i retten tiltalt for grov korruption og for at have smuglet 16,2 ton hash ind i Norge i en sag, som den 59-årige Eirik Jensen er blevet ufrivillig hovedperson nummer to i.

Eirik Jensen er ligeledes tiltalt for grov korruption og for at have hjulpet Gjermund Cappelen med at smugle 13,9 ton hash til Norge - blandt andet fra Danmark - henover en knap tiårig periode, fra 2004 til 2013.

Ifølge anklagemyndigheden har Jensen modtaget mindst 2,1 millioner norske kroner som tak for hjælpen.

12 personer vidste besked

Eirik Jensen har erklæret sig ikke skyldig. Han har forklaret, at Gjermund Cappelen var blandt hans vigtigste informanter i narkomiljøet. Han anede ikke, har han forklaret, at Cappelen selv var aktiv smugler.

Men udsagn i retten fra Cappelen i dag sår efterhånden alvorlig tvivl ved Eirik Jensens forsvar.

Dels var kontakten åbenbart så god, at Cappelen på opfordring fra politimanden kunne bruge en af Eirik Jensens barndomsvenner som »torpedo« - sådan en, der tager ud og indkræver gæld eller tæsker folk, der ikke opfører sig pænt.

Den aftale kom i stand allerede i 1990erne - ifølge Cappelen selv om politimanden var klar over, at der kunne blive tale om, at »torpedoen« skulle anvende vold.

Dels har mindst 12 personer - venner, familiemedlemmer og »forretningsforbindelser« - kendt til Cappelens samarbejdsaftale med politimanden gennem årene, forklarede Cappelen tirsdag i retten ifølge NRK og Dagbladet.

Cappelen remsede navnene op og forklarede, at mindst ni af disse personer var klar over, at det konkret drejede sig om Eirik Jensen. Flere af de informerede skal vidne i retssagen senere, herunder Cappelens aldrende forældre.

»Alle, som var bekendt med Jensen, var bekendt med jeres samarbejde om hashimport,« spurgte anklageren i dag.

»Ja,« svarede Cappelen.

»Var de bekendt med pengeudbetalingerne?«

»Ja, jeg fortalte, at jeg gav ham penge.«

»Din mor vidste, at du ham penge, og at I importerede hash sammen?« vedblev anklageren.

»Ja.«

»Hvad sagde hun til det?«

»Hun kunne jo ikke lide det, men i stedet for at skubbe mig ud i kulden - jeg begyndte med det her, da jeg var vældig ung - blev det en slags stiltiende accept,« sagde Cappelen ifølge Dagbladet.

Narkobaronen Gjermund Cappelen (50), tv., i retten i Oslo. Under afhøringer har Cappelen udpeget den tidligere politichef, Eirik Jensen, som modtager af jævnlige »beskyttelsespenge«. Korruptionen fik politimanden til at ignorere Cappelens mangeårige indsmugling af op mod 14 ton hash. Fold sammen
Læs mere
Foto: CORNELIUS POPPE.

Mistanke om mulvarp opstod

Ifølge Cappelens forklaringer i retten fungerede han i begyndelsen som informant for Eirik Jensen, der var både beundret og berygtet for sine lidt alternative metoder til at skaffe sig informationer fra den kriminelle underverden.

Men på et tidspunkt manglede Jensen penge. Han fik 10.000 kroner i hånden, og efterhånden blev ordningen således, at Jensen så igennem fingre med Cappelens handlinger.

Gjermund Cappelen var ellers en kendt person for politiet. Men hver gang politiet forsøgte at tage ham på fersk gerning, var det som om, den formodede bagmand vidste, at politiet lå på lur. Det har Berlingske tidligere beskrevet.

Mistanken om en intern mulvarp opstod, og derfor mørklagde politiet efterforskningen internt, da de i november 2013 fik oplysninger om et hashdepot, der kunne kobles til Cappelen.

Politiet iværksatte en overvågning af Cappelen, og godt en måned senere kunne politiagenter dokumentere, at Gjermund Cappelen og Eirik Jensen mødtes. Et par måneder senere blev den tidligere så højt respekterede Eirik Jensen - der i øvrigt snart skulle pensioneres - anholdt på korruptionsmistanke.

Hvordan arbejder politiet?

Ud over de temmeligt opsigtsvækkende detaljer i forholdet mellem Eirik Jensen og Gjermund Cappelen forventes retssagen at kaste lys over, hvem i Oslo Politi, som vidste hvad om samarbejdet. En række nuværende og tidligere toppolitifolk skal således vidne i retssagen, og de norske medier forventer, at retssagen vil afsløre detaljer om, hvordan politiet har arbejdet med informanter gennem 20 år.