Norges skakkonge bevarer sin VM-titel

Det unge norske skakgeni Magnus Carlsen demonstrerede sin skræmmende hurtighed og sit legendariske overblik, da han i aftes vandt VM-finalen over russeren Sergej Karjakin.

Foto: MARK KAUZLARICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag fyldte Magnus Carlsen 26 år, og fødselsdagen fejrede han ved i overlegen stil at demonstrere hvem, der fortsat er verdens bedste skakspiller.

Det skete under den intense VM-finale i overtid mod den jævnaldrende russer Sergej Karjakin, der er verdens syvende højest ratede spiller ifølge det internationale skakforbund FIDE.

Finalen i New York blev fulgt af millioner af skakentusiaster, der havde betalt for streaming af brikkernes flugt over skakbrættet. Men i Magnus Carlsens hjemland kunne hans utallige fans nøjes med at tune ind på den nationale TV-kanal NRK 2, hvor der blev slået skakseerrekord med flere hundrede tusind seere.

Matchen blev indledt 11. november, men efter de 12 indledende partier stod der til manges overraskelse uafgjort 6-6 mellem de to kombattanter. Ti partier var endt remis, og begge havde vundet et enkelt parti.

I flere partier lykkedes det, trods bedre odds for Carlsen, russeren at fremtvinge remis med sit overraskende stærke forsvarsspil.

Derefter blev så at sige alt sat på et bræt onsdag aften i New York. Fire partier lynskak skulle fremtvinge en vinder, og her havde hver spiller blot 25 minutter til at gennemføre sine træk.

De to første partier endte remis, hvorefter Magnus Carlsen, der er den højest ratede spiller i skakhistorien, for alvor demonstrerede sin skræmmende hurtighed og sit legendariske overblik. I samtlige finalepartier var Karjakin bagud på tid, og Carlsen vandt sikkert de to sidste partier.

Hvorved han fortsat kan kalde sig skakverdensmester – en titel han har haft siden 2013.

Efter sejren sagde Magnus Carlsen selvsikkert:

»I dag følte jeg, at jeg var den bedste. Det var fortjent. Det har været en hård kamp. Han har givet mig virkelig god modstand.«

Sergej Karjakin, der angiveligt har spenderet over syv mio. kr. på sine VM-forberedelser, sagde, at han måske havde brugt for lang tid på at forberede sig til de sidste partier lynskak.

»Jeg så på mange varianter, men i lynskak er det bedre at være i god form. Og jeg var ikke i god form,« sagde russeren.

Som vinder kan Magnus Carlsen, der formentlig er tidens internationalt mest berømte nordmand, trække sig tilbage med størsteparten af præmiesummen på ca. 7,5 mio. kr.