Norge vil forbyde tildækkede ansigter i skoler

Niqab, elefanthuer og ansigtsmasker må ikke længere anvendes på norske uddannelsesinstitutioner. Et nyt lovforslag fra den norske regering kan føre til bortvisning af såvel elever som lærere.

»Vi ønsker ikke ansigtsdækkende klæder i børnehaver, skoler eller universiteter. Det hindrer god kommunikation, som er afgørende for, at elever og studenter skal kunne lære godt,« siger Torbjørn Røe Isaksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

Den norske regering vil gøre det ulovligt at gå med »ansigtsdækkende klæder« på alle daginstitutioner, skoler, højskoler, universiteter og lignende. Forbuddet gælder både elever og lærere - men skal dog primært håndhæves af skolerne selv, bl.a. med bortvisning.

Det fremgår af et lovforslag, som den norske uddannelsesminister, Torbjørn Røe Isaksen (Høyre), og integrationsminister Per Sandberg (Fremskrittspartiet) fremlægger i dag, mandag.

»For at opnå den gode undervisning er vi afhængige af, at elever og lærere kommunikerer godt sammen. Tøjet (det ansigtsdækkende, red.) forhindrer den kommunikation, som er afgørende for, at elever og studerende lærer godt,« siger Torbjørn Røe Isaksen i en pressemeddelelse forud for et pressemøde i dag om tiltaget.

Det skriver flere norske medier, herunder Aftenposten.

Centralt forbud

Hidtil har de enkelte skoler selv kunnet indføre et forbud, men et landsdækkende forbud forankret i national lov vil, mener den norske regering, give større »forudsigelighed«.

Forslaget, der nu sendes i høring, vil gælde fra vuggestuer til de højeste uddannelsesinstitutioner. Det vil også gælde eksempelvis sprogskoler og indkøringsprogrammer for flygtninge og indvandrere.

Forbuddet, som populært kaldet »niqab-forbuddet«, har været længe undervejs i Norge.

Omfanget af problemet er ganske lille, men enkeltsager har været vidt omtalt. Bl.a. bortviste en lærerhøjskole og en ingeniørskole i 2014 elever, som insisterede på at bære niqab. Og i 2011 holdt en fuldt burkaklædt kvinde foredrag om konservativ islam for skoleelever i Bærum. Kvinden rejste siden til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat.