Norge vil bryde folkeretten og afvise flygtninge i krisetilfælde

Står det til statsminister Erna Solberg, skal Norge have en kriselov, hvor asylansøgere kan afvises ved grænsen. Loven skal kunne anvendes i tilfælde af, at asylsystemet i Sverige bryder sammen. Venstre afviser at indføre et lignende forslag i Danmark, men følger den norske kriselov »meget nøje«.

Norges statsminister, Erna Solberg, kalder sit lovforslag for et force majeure-forslag, »som vi vil have i tilfælde af, at det hele bryder sammen, at strømmen bare kommer, og alle ender i Norge.« Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er så overhængende en fare for, at Schengen-samarbejdet og asylsystemet i Sverige bryder sammen, at Norge må have en kriselovgivning til at håndtere det. Det mener Norges statsminister, Erna Solberg. Derfor har hun udformet en lov, som vil gøre det muligt for de norske myndigheder at afvise asylansøgere, som ikke kommer direkte fra et konfliktområde.

Det betyder, at asylansøgere, der vil til Norge fra Rusland, men også fra de øvrige nordiske lande, skal kunne nægtes retten til at søge asyl, som ellers er forankret i FNs flygtningekonvention.

»Det er et force majeure-forslag, som vi vil have i tilfælde af, at det hele bryder sammen, at strømmen bare kommer, og alle ender i Norge, fordi vi ligger øverst og yderst i Europa. Norge er jo slutpunktet, ikke sandt,« siger Erna Solberg i et interview med Berlingske.

Lovgivningen bliver snart præsenteret for Stortinget og forventes at møde bred opbakning, ligesom regeringens øvrige stramninger af asylpolitikken har gjort det.

Sverige kan kollapse

Den norske regering har fået hård kritik for forslaget i en nyligt overstået høringsrunde, hvor blandt andre Advokatforeningen i Norge mener, at det er et klart brud på Norges internationale forpligtelser.

»Flere af disse forslag bryder med menneskerettighederne. Så vi synes, det bærer præg af hastearbejde,« siger leder i foreningens asyl- og udlændingeudvalg Bente Mostad Tjugum, til NRK.

Alligevel mener den norske statsminister, at forslaget er nødvendigt.

»Hvis ikke de andre mekanismer i Europa fungerer, så må vi have en mulighed for at afvise dem (asylansøgerne, red.). Det er jo ikke et forslag til, at vi skal gøre sådan fremover, men det er en sikkerhedsmekanisme i lovværket, hvis andre lande ikke lever op til deres forpligtelser,« siger Erna Solberg.

»Når vi stiller sådan et forslag, ved vi godt, at det er et ganske stort brud med, hvordan tingene har været, men vi må have nogle tiltag, som forbereder os på de værst tænkelige scenarier.«

Venstre følger nøje med

Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, fortæller, at regeringen følger den norske kriselov »meget nøje«.

»Men vi har jo lige gennemført de mest omfattende asylstramninger i nyere tid i Danmark, og i øjeblikket er antallet af asylansøgere jo slet ikke på højde med det, vi så i efteråret. Derfor har vi ikke nye stramninger i udsigt, men med det sagt holder vi selvfølgelig øje med, hvad der foregår i vores naboland. Det bliver interessant at se, hvordan den endelige lov bliver udformet,« siger han.

Det imponerer ikke Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, som dog først og fremmest sender en stor ros til Norge.

»Det er et fremragende forslag, og sådan som jeg umiddelbart hører det, er det jo faktisk Dansk Folkepartis politik. Vi mener sådan set, at der skal være mulighed for at afvise folk ved den dansk-tyske grænse med henvisning til, at Tyskland er et sikkert land, og at de kan søge asyl dér,« siger han.

Vil presse Venstre yderligere

Selv om regeringen ikke har planer om at stille et forslag som det i Norge, vil Martin Henriksen bruge det norske kriseforslag til at presse Venstre.

»Venstre ved godt, at vi har det her synspunkt, og vi er ved at undersøge muligheden for, om der er et parlamentarisk grundlag for at få det samme forslag igennem. Det er klart, at det, der sker i Norge, kan vi også bruge i en dansk sammenhæng, og det skal vi nok også gøre,« siger Martin Henriksen.

Mener du, at regeringen er for dårligt forberedt på, at asylsystemet i Sverige og Schengen-samarbejdet kan bryde sammen?

»Ja, det mener jeg helt klart, at regeringen er. Regeringens planer, hvis der kommer et stort nok rykind, er jo at have steder, hvor man kan huse folk, og det er selvfølgelig bedre, end at de render rundt på motorvejene på må og få som i september sidste år. Men det undrer mig, at man ikke opererer med muligheden for at afvise folk ved grænsen. Det er mig en gåde, at man ikke gør det,« siger Martin Henriksen.