Norge henter IS-familie med sygt barn hjem fra lejr i Syrien

Det udviklede sig til en humanitær situation, og derfor blev det nødvendigt at hente det syge barn hjem fra Syrien, er budskabet fra Norges statsminister, Erna Solberg. Herhjemme afviser regeringen at hente børnene hjem, hvis deres forældre følger med.

»Jeg ville ikke risikere, at en syg, norsk femårig døde i Syrien,« konstaterer Norges statsminister, Erna Solberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Nackstrand/NTB/Ritzau Scanpix

I modsætning til den danske regering, der afviser at hente danske børn fra radikaliserede miljøer hjem fra lejre i Syrien, vælger den norske Højre-ledede regering nu en blødere kurs på det område.

Ifølge NRK meddelte statsminister Erna Solberg i torsdag aften, at et flertal i regeringen har besluttet at hente en IS-sigtet kvinde og hendes to børn, hvoraf én er alvorligt syg, hjem til Norge af »humanitære« grunde.

»Jeg ville ikke risikere, at en syg, norsk femårig døde i Syrien,« skrev Erna Solberg i en e-mail sendt til NRK.

I en TV-debat uddybede hun, at regeringens primære ønske havde været alene at hente barnet hjem, men moren havde nægtet at give barnet fra sig.

Solberg fremhævede, at det er et vigtigt princip, at personer bør strafforfølges i landet, hvor den eventuelle forbrydelse er begået.

Men til sidst havde det udviklet sig til en humanitær situation, som regeringen måtte løse.

Mette Frederiksen: »Ulykkelig situation«

Herhjemme er der også fokus på de op mod 30 børn af IS-jihadister og terrorister, der befinder sig i lejre i Syrien.

Da regeringen torsdag præsenterede et udspil med en række vidtgående initiativer over for jihadister og andre, som dømmes for terrorforbrydelser, var meldingen, at man nok vil gøre det lettere for kommuner at tvangsfjerne IS-jihadisters børn i Danmark, men man havde ingen intentioner om at hjemtage børn og unge fra lejrene i Syrien, var budskabet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) medgav, at børnene befinder sig i en »ulykkelig situation«.

»Der er nogle dilemmaer, som vi er ærlige og åbne omkring. Vi vil gerne hjælpe nogle af de børn, men vi vil ikke hjælpe deres forældre. Hvis det at hjælpe børnene også betyder, at man hjælper forældrene til Danmark, så kan vi ikke træffe det valg. Vi kommer ikke til at anbefale, at man over en bred kam tager de børn til Danmark,« sagde hun ifølge Jyllands-Posten.

I Norge har beslutningen skabt uro internt i regeringen, hvor Fremskrittspartiet var modstander af den og har bebudet, at man vil komme med en række krav på området.

I Danmark er udmeldingen om ikke at ville hente børnene hjem blevet kritiseret af blandt andet Retspolitisk Forening, som mener, at regeringen frasiger sig ansvaret for børnene og ikke tager sine internationale forpligtelser alvorligt.

Danmark har dog også i et par tilfælde hentet børn hjem.

I juni hentede man en 13-årig dreng hjem fra en lejr, fordi han var livstruende såret, og man har også taget imod et forældreløst barn på 11 måneder.