Norge har fået erstatning - Danmark venter stadig

Mens Norge for længst har fået erstatning for nedbrændingen af ambassaden i Syrien i forbindelse med Muhammed-krisen, er der lange udsigter for Danmark. DF kræver et svar fra udenrigsministeren.

Mens Norge uden problemer har fået otte millioner kroner i erstatning fra den syriske regering for de skader, der skete på landets ambassade i februar som følge af muslimsk vrede over Muhammed-tegningerne, kan Danmark ikke komme igennem med sit erstatningskrav.

Den norske ambassadør i Syrien Hans Wilhelm Longva bekræfter, at Norge allerede for flere måneder siden fik 8 mio. kroner stillet i udsigt, og at nordmændene stort set nu har fået det, man bad om:

»Vort krav har været vurderet af de syriske myndigheder. En bygningsteknisk kommission har foretaget en mindre reduktion i erstatningen, men det er alt,« siger Longva.

Herhjemme undrer Peter Skaarup, næstformand for Dansk Folkeparti, sig over, at Norge åbenbart kan, når Danmark ikke kan. Men den danske udenrigsminister Per Stig Møller (K) afviser, at den danske regering ikke har gjort nok for at få kradset sine tilgodehavender ind.

»Vi kan få erstatning i morgen, hvis vi selv vil, men ikke den, vi mener at have krav på. Syrerne vil give det halve, for jeg har haft møde med den syriske udenrigsminister om det i Finland i slutningen af november. Forskellen til Norge er, at Norges ambassade brændte helt ned, mens vores blev mindre beskadiget. Derfor er det for vores vedkommende et skønsspørgsmål om erstatningens størrelse - som i en helt banal forsikringssag.«

Danske ambassader og repræsentationer blev ikke kun angrebet i Syrien, men også i Iran og i Beirut i Libanon. Peter Skaarup undrer sig over, at der ikke findes skriftlig dokumentation, hvor de pågældende lande påtager sig et ansvar for øde-læggelserne:

»Jeg frygter, at Udenrigsministeriet ikke har presset nok på for at få erstatning - måske for ikke at fremstå politisk ukorrekte. Det kan jo også spille en rolle, at den norske regering undskyldte for, at et norsk medie bragte Muhammed-tegningerne, mens den danske regering ikke gjorde det, så vi nu skal straffes,« siger han.

Per Stig Møller afviser, at der ligger nogen form for straffeaktion mod Danmark i forhandlingerne. Han henviser til, at chilenerne kun har fået under halvdelen af deres erstatningskrav opfyldt, og Sverige heller ikke er nået til enighed om en erstatning for udbedringerne af følgerne af muslimsk vrede over de danske tegninger.