Nordsjællandsk kommune under angreb: Hackere forlanger løsepenge

Hackere angriber i øjeblikket Gribskov Kommune IT-system, hvor de kræver penge for at åbne en række filer, som de har låst.

Hackere forlanger løsepenge af Gribskov komunne. Billeder her er fra DIX (Danish Internet eXchangepoint), et af de fysiske gadekryds i det danske internets infrastruktur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gribskov Kommune i Nordsjælland er i øjeblikket under angreb fra hackere.

Det oplyser kommunen på sin hjemmeside. Angrebet skulle være startet mandag, hvor det lykkedes hackerne at trænge ind i kommunens IT-systemer. Onsdag kunne konstaterede kommunens IT-afdeling en »massiv« trafik på kommunens drev, hvilket fik alarmklokkerne til at ringe. Kort efter kunne kommunens ansatte konstatere, at en række filer var blevet omdøbt og låst af hackerne, der kræver en ukendt løsesum for at låse filerne op igen.

»De har krævet løsepenge for at låse filerne op, og det afviser vi selvfølgelig. Som offentlig myndighed betaler vi ikke for, at nogen begår kriminalitet. Vores specialister arbejder på at få filerne åbnet, siger kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen til Frederiksborg Amts Avis, hvor han samtidig afslører, at kravet popper op på skærmene, så snart de ansatte forsøger at åbne de låste filer.

Angrebet er blevet politianmeldt, og Nordsjællands Politi og Rigspolitiets Center for Cyber Crime samarbejder nu om at efterforske angrebet.

Kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen kalder angrebet for »meget alvorligt«.

»Vi tager sagen meget, meget alvorligt, da der er tale om grov kriminalitet. Vi har politianmeldt sagen, og samarbejder nu med kvalificeret, ekstern rådgivning om, hvordan vi genopretter vores systemer og sikrer os bedst muligt fremover,« siger kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen på kommunens hjemmeside.

Kommunen oplyser, at angrebet for nuværende ikke har nogen betydning for kommunens service over for borgerne, ligesom der heller ikke er noget, der tyder på, at følsomme oplysninger er blevet stjålet.